Özönlik a szlovák és horvát sertés Magyarországra: de akkor hova kerül a hazai?

Özönlik a szlovák és horvát sertés Magyarországra: de akkor hova kerül a hazai?

agrarszektor.hu
Több mint 35 százalékkal 42 ezer tonnára nőtt Magyarország élősertés-behozatala 2020 január-augusztusában az egy évvel korábbi mennyiséghez képest, a legtöbb sertés Szlovákiából, Horvátországból és Németországból érkezett hazánkban. A sertéshúsimport volumene ugyanakkor 21 százalékkal kevesebb, mintegy 88 ezer tonna volt idén, aminek a 60 százaléka Németországból, Spanyolországból és Lengyelországból származott.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 20 százalékkal 22 ezer tonnára csökkent 2020 január-augusztusában az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva - derül ki a NAIK AKI legfrissebb jelentéséből. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria és Hollandia voltak. Romániába 11, Ausztriába 24 és Hollandiába 33 százalékkal kevesebb sertés került. Az élősertés-behozatal 36 százalékkal 48,2 ezer tonnára nőtt a megfigyelt időszakban, a legnagyobb beszállítók Szlovákia, Horvátország és Németország voltak. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége csaknem 3 százalékkal (93,5 ezer tonnára) csökkent, míg értéke 13 százalékkal nőtt 2020 első nyolc hónapjában a 2019. január-augusztusihoz képest. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállították, Romániába 9 százalékkal, Olaszországba 4,5 százalékkal csökkent a kivitel, míg Horvátországba 15 százalékkal emelkedett. A sertéshúsimport volumene 21 százalékkal kevesebb, 88,7 ezer tonna volt, ugyanakkor értéke 1,5 százalékkal növekedett. A sertéshús 60 százaléka Németországból, Spanyolországból és Lengyelországból származott.

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 470 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2020 októberében, ami 23 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 11 százalékkal mérséklődött 2020 októberében 2019 azonos hónapjához képest. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 3 százalékkal, a sertéscombé pedig 5 százalékkal emelkedett ugyanekkor.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Az Európai Bizottság közlése szerint az Európai Unió 20 százalékkal több, 3,43 millió tonna (friss, fagyasztott és feldolgozott) sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon 2020 első nyolc hónapjában (az adat nem tartalmazza az Egyesült Királyságba irányuló kivitel mennyiségét), mint egy évvel korábban. Az export 62 százaléka Kínába irányult, ahova az egy évvel korábbinál 71 százalékkal több, 2,14 millió tonna uniós sertéshús került a vizsgált időszakban. További nagy célpiac Japán (7 százalék részesedés), illetve Dél-Korea (4 százalék) volt. Az Európai Unióban az "E" kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,4 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2020 októberében, 23 százalékkal csökkent egy év alatt.

Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai átlagosan 29 százalékkal voltak alacsonyabbak 2020 46. hetében az előző év azonos hetének átlagárához képest. A németországi szerződéses ár, a Tönnies és a West Fleisch felvásárlási ára 1,27 euró/kilogramm hasított súly volt a megfigyelt héten. A Vion 1,39, a Danish Crown 1,32 és a Tican 1,33 euró/kilogramm hasított súly áron vásárolta a sertéseket a 46. héten. A németországi szerződéses ár 2020 37. hetétől változatlan, ugyanakkor a Vion, a Danish Crown és a Tican felvásárlási ára több heti stagnálás után a 46. héten 5-8 százalékkal csökkent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?