2022. június 27. hétfő László

Hírek - Állat

Paraziták és vírusok az elpusztult balatoni gardákban

De ettől nem hullottak volna el. A szélsőséges időjárásra gyanakodnak.
 
 

Parazitákat és vírusokat mutattak ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriumi vizsgálatai a Balatonban elpusztult gardákban, de a kórokozók önmagukban nem okozhatták volna a halak elhullását. A NÉBIH szerint a gardák pusztulásában az elmúlt időszak szélsőséges hőingadozása is szerepet játszhatott. A vizsgálatokat még nem zárták le.

A NÉBIH Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságához június elején érkeztek gardatetemek laboratóriumi vizsgálat céljából – közölte az agrarszektor.hu-val a hivatal. Az elhullás oka összetett, mivel a NÉBIH laboratóriumai több – önmagukban pusztulást nem eredményező – kórokozót mutattak ki, köztük paraziták és vírusok jelenlétét. Ugyanakkor e kórokozók kizárólag a halakra veszélyesek – hangsúlyozta a hivatal kommunikációs osztálya.

A NÉBIH szerint az elhullásban a környezeti tényezők is szerepet játszottak, mivel az elmúlt időszak szélsőséges időjárása, a gyorsan váltakozó hűvös, esős, szeles napok, és az azokat követő hirtelen felmelegedés miatti nagy hőingadozás megviselte a halak szervezetét. Mindezt az elhullás mértékének utóbbi napokban tapasztalt csökkenése is alátámasztja. A vizsgálatok azonban még folynak, és azok lezárásáig a NÉBIH részletesebb tájékoztatást nem ad.

Mint ismert, a közelmúltban mintegy 20 ezer gardatetemet gyűjtöttek be a Balatonnál. Bár tavasszal természetes jelenség egy bizonyos fokú halpusztulás, ez leginkább a busát és az angolnát szokta érinteni, a gardát igen ritkán. Ezért is volt különös, hogy május végétől jelentősebb mennyiségű gardapusztulást tapasztaltak a Balatonban, ami kortól függetlenül érintette az átlagosan 20-25, maximum 30-40 dekagrammos egyedeket. Az elhullás gócokban jelentkezett, vagyis akadtak partszakaszok, ahol nem láttak tetemeket, és volt, ahol tömegesen sodródtak a partközelbe.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben