Súlyos döntést hozott Nagy István: óriási változásokra készülhetnek a vadászok

Súlyos döntést hozott Nagy István: óriási változásokra készülhetnek a vadászok

agrarszektor.hu
Megváltozott az európai hódok természetvédelmi státusza Magyarországon. Egy új agrárminiszteri rendelet értelmében ugyanis ezek az emlősök az év bizonyos szakában a mező- és erdőgazdálkodási termelés biztosítása, valamint a vízkárok megelőzése érdekéből vadászhatók lettek, így nemcsak elriasztásuk, de kilövésük, állományuk gyérítése, szabályozása is engedélyezhetővé vált.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Megváltozott az európai, avagy közönséges hód eurázsiai hóddal(Castor fiber) státusza Magyarországon: az állattal kapcsolatban új rendelkezések jelentek meg a Magyar Közlöny 128. számában - írta meg a 444.hu a Vadászerdő Blog értesülései alapján. Az Agrárminiszter új rendelete (20/2022. (VII. 29.) AM rendelet) értelmében "közegészségügyi okból, a légiközlekedés biztonsága, az erdő- és mezőgazdasági termelés biztosítása, valamint a közérdeket sértő vízkárok megelőzése, mérséklése érdekében" riaszthatók, elejthetők, gyéríthetők, állományuknak szabályozása engedélyezhető. A rendelet szerint hódokra október 1. és március 31. között lehet vadászni. A hódok vadászata során ólomsörét használata tilos. Arról is döntöttek, hogy a hódgátakat el lehet bontani, de csak a a természetvédelmi hatóság engedélyével.

Mint ismeretes, a hódok egyre nagyobb károkat okoznak, nemcsak vízügynek, de a halágazatnak, az agrárgazdálkodóknak, sőt települések önkormányzatainak is egyre gyakrabban gyűlik meg a baja ezekkel a rágcsálókkal. A Magyarországon eredetileg őshonos, majd közel száz évre kipusztított, végül sikeresen visszatelepített állatok ugyanis olyan mértékben elterjedtek, hogy egyre többször kerülnek konfliktusba az emberrel, és évente akár 100-200 milliós károkat okozhatnak, ahogy arról korábban az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?