2022. május 22. vasárnap Júlia, Rita

Hírek - Állat

Valami történik az európai báránypiacon: így változtak az árak az elmúlt napokban

A bárányárak Európában az elmúlt héten kis mértékben visszaestek, de általánosságban stabilak maradtak, mivel egyes országokban a COVID-19 járványhoz kapcsolódó korlátozások fokozatos enyhítése serkenti a keresletet.
 
 

A Ramadán időszaka 2020. május 23-ával lezárult, ezt követően a hónap végére az esemény piacnak adott lendületi hatása is megszűnt - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Valószínűsíthető, hogy ez volt az a tényező, amely Romániában a heti bárányárak alakulásában erőteljes, 27%-os visszaesést okozott, ugyanis a román piac erősen a közel-keleti élőállat-exportra összpontosít.

Az Egyesült Királyságban az árak 3,9%-kal estek az előző heti áralakuláshoz viszonyítva. Az elemzők attól tartanak, hogy az elkövetkező hetekben egyre több „még be nem fejezett” bárány kerül a piacra, ha továbbra is csapadékhiányos lesz az időjárás és a legeltetési feltételek romlanak. Annak ellenére, hogy a termelési szintek az EU-ban összességében alacsonyak maradtak ezen időszakban, nincs jele annak, hogy az ellátást az importtal növelnék. Az importmennyiség 15%-kal csökkent az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva, az EU meghatározó beszállítói most Új-Zéland és az Egyesült Királyság.

A nehézbárány-átlagár az EU-ban a 2020. május 31-ével végződő, 22. héten 572,2 EUR/100 kg volt, amely ár a korábbi héthez viszonyítva 0,7%-kal csökkent, de még mindig 8,0%-kal magasabb, mint az az előző év azonos időszakában volt. Az árak az előző héthez képest azonban Spanyolországban 3,2%-kal, Hollandiában pedig 2,7%-kal magasabbak voltak, de Németországban 2,1%-kal, Írországban pedig 3,3%-kal csökkentek.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!