"Annyit palackozunk le, amennyit nyugodtan és büszkén tudunk vállalni" - interjú Bárdos Saroltával

agrarszektor.hu
Júniusban választották meg az év Tokaji Borászának Bárdos Saroltát, a Tokaj Nobilis Szőlőbirtok tulajdonos - vezetőjét. A borász szerint a legfontosabb a minőségi fejlődés, nem pedig a mennyiségi növekedés. Szeret a lelkiismeretére hallgatni, borait pedig adalékanyag nélkül, a lehető legkevesebb beavatkozással termeli.Interjú.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Júniusban választották meg az év Tokaji Borászának. Több-e azóta a borkóstoltatás a szőlőbirtokán, illetve érzékeli-e, hogy nagyobb a kereslet a borai iránt?

Ez az időegyelőre rövid ahhoz, hogy az ember lemérje mennyire tett ez jót az üzletnek. Azért is nehéz az anyagi oldalát felmérni, mert a borpiacnak rosszabb időszak a nyár, hiszen sokan nyaralnak, kevesebben mennek étterembe. Sokkal fontosabb azonban a szakmai és az emberi megbecsülés, amit ezért a kollégáktól és a körülöttem lévő emberektől kapok.

A válság megviselte a magyar borászatot, de a prémiumkategóriás termékek iránti kereslet általában nem csökken. Hogy látja, visszaesett a prémium kézműves borok iránti kereslet?

Én is úgy érzékelem, hogy a magasabb kategóriájú borokat nem érintette a válság, mi is ugyanannyit adunk el a mint a válság előtt, évről évre stabil az eladásunk, további növekedést azonban nem tudtunk elérni.

Mennyi bort palackoznak le évente?

15-20 ezer palack között tudunk készíteni az új évjáratból. De ha rosszabb az évjárat, akkor ennél kevesebbet. Mindig annyit palackozunk le, amennyit az ember nyugodtan és büszkén tud vállalni. Tehát olyan minőséget, ami nekünk nem felel meg, azt nem fogjuk palackozni. Ez a 20 ezer palack tehát nem túl sok, csak borboltok és vinotékák polcain lehet megtalálni a borainkat. De nem is szeretnénk ettől jobban növekedni mennyiségben. A minőség fontosabb.

Ebből mennyit exportálnak, és mennyivel szeretnék növelni az export mértékét?

Jelenleg az előállított bornak nagyjából a 20 százalékát exportáljuk olyan országokba mint Hong-Kong, Lengyelország, Dánia, Anglia, Németország és Franciaország. Ezekben az országokban is inkább a borhoz értő közönség keresi a borainkat. Azt viszont nehéz meghatározni, hogy mennyivel szeretnénk ezt növelni, hiszen nagyon ki vagyunk szolgáltatva az időjárásnak. Én hiába döntöm el, hogy akkor most ennyi vagy annyi száraz meg édes bort termelünk, ha nem olyan az időjárás. Így azt próbáljuk eladni, amit jó minőségben sikerült letölteni. De ha ezt az exportarányt 30-40 százalékra tudnánk emelni, annak már nagyon örülnénk.

Lát-e ízlésbeli különbséget a magyar és a külföldi fogyasztók között?

Nem látok ilyen különbséget. Mi azt tapasztaljuk, hogy a hazai és a külföldi prémiumbor-fogyasztók ízlése egybeesik.

Mitől különlegesek a Tokaj Nobilis Szőlőbirtok borai?

Egy bor sajátosságát alapvetően a termőhely és a borász személyisége határozza meg. Tehát hogy a szőlő milyen területen született és a szőlő a gyökerén keresztül ebből a termőtalajból milyen ásványi anyagokat vett fel. A bor minősége tehát a szőlőben dől el, és mi borászok erre tudunk építeni. Ezek után pedig már az adott borász személyiségétől függ, hogy milyen alapanyaghoz hogyan nyúl hozzál. Hordóban vagy tartályban erjeszti-e, ha hordóban, akkor milyen hordóban, meddig tartja ott…stb. Tehát a szüretelés után még rengeteg tényező van, ami befolyásolni fogja a bor ízét, amik persze mind a borász választásán múlnak. Mi itt a természetes borkészítésre törekszünk, tehát a borászatban semmilyen mesterséges adalékot nem használok. A borok természetes élesztővel erjednek, igyekszek a fejtések, szűrések számát is a minimálisra szíkíteni.

Akkor ehhez a természetes borkészítési filozófiához akár passzolhatna is az ökológiai borkészítés, amely jelzés használatát az idei szürettől engedélyezi az Unió. Terveznek-e ökoborokat készíteni?

A pontos kritériumoknak ebben az esetben meg nem néztem utána, de borászati szempontból biztos, hogy beleférnénk ebbe a kategóriába. Hogy szőlőtermesztésileg megfelelnénk-e a kritériumoknak azt nem tudom, de a szőlőtermesztésben is azt valljuk, hogy a lehető legkevesebb vegyszert kell használni, és csak okszerűen használni. De inkább a saját lelkiismeretemre hagyatkozom mintsem kategóriákra. Tehát nem azért fogok környezetbarátabb módon bort termelni, mert az jobban eladható, vagy mert van egy ilyen rendelet, hanem azért, mert a lelkiismeretem azt diktálja, hogy minél kevesebb vegyszert használjunk.

Milyen bort iszik, ha éppen nem a sajátját issza?

Ez hangulattól függ. Illetve, hogy éppen milyen bort szeretnék inni. Vagy egyszerűen csak a kiváncsiság alapján választok, mivel nagyon fontos, hogy folyamatosan kóstoljunk borokat a világ minden tájáról, és hogy képben legyünk ki, hol, és mit termel.

Hogyan látja a magyar borászat jövőjét?

Sokat fejlődött a magyar borászat az elmúlt 20 évben, sok borászatban világszínvonalon folyik a termelés, úgyhogy abszolút optimisták vagyunk, és bízunk a magyar bor jövőjében. De hát ezt nem is lehet másképpen csinálni.

Részt vett-e az Orbán Viktor borászokkal folytatott konzultációján?

Nem sajnos nem voltam ott, de a kollégáktól hallottam az ott elhangozottakat, valóban több fontos probléma felmerült, és úgy tűnik, hogy komoly kormányzati szándék van arra, hogy segítsék a mi életünket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13