Nagyon nehéz kimutatni, van-e méreg a tojásban

agrarszektor.hu
A fipronil nevű rovarirtó szerrel szennyeződött holland tojások száma valószínűleg jóval meghaladja az előzetesen becsült mennyiséget, ráadásul a jelenség nem csak Hollandiában fordult elő, ugyanis nemrég már Magyarországon is találtak szennyezett terméket. Sokan nem tudják azonban, hogy még a laboratóriumokban is nehéz kimutatni a veszélyes fipronilt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az egyre dagadó fipronil-botrány kapcsán már több, mint 180 tojástermelő telepet zártak be Hollandiában, az ALDI felfüggesztette a tojáskereskedelmet holland partnereivel, és kivonta a forgalomból az összes tojást a német és holland boltokból. Az Európai Bizottság szeptember 26-ra csúcstalálkozót hív össze a szennyezett tojások miatt a helyzet rendezésének megvitatására.

Augusztus végéig már tizenöt uniós és két EU-n kívüli ország is jelezte, hogy rovarirtószerrel szennyezett tojásokat találtak, az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) nemrég érkezett információk alapján pedig Magyarországra is szállítottak fipronillal szennyezett tojást tartalmazó élelmiszert

- írja a laboratorium.hu.

A fipronil az izmok görcsös állapotát idézi elő, ami súlyos esetben halálhoz vezethet. Ez a folyamat zajlik le a rovarirtó szerekkel (inszekticiddel) érintkező rovarok esetében is. A vegyület a melegvérűekre nézve a közepesen, halak és méhek tekintetében viszont a rendkívül toxikus anyagok közé tartozik. A krónikus toxicitási kísérletek során megállapították, hogy patkányokon 52 hetes kezelés hatására a pajzsmirigy hormonrendszere sérül, illetve máj- és veseelváltozások lépnek fel. Hosszabb idejű kitettség esetén a fipronil humán karcinogén (emberi rákkeltő) vegyületnek tekinthető.

A fipronil vízben kismértékben oldódó, fehér por formájú, penészre emlékeztető szagú amino-pirazol-karbonitril vegyület. A mezőgazdasági termelésben a növényeken és a baromfikon élősködő tetűk ellen rovarirtó szerként alkalmazzák, de az állatokon és az emberen élősködő rovarok, valamint hangyák, csótányok, kullancsok, termeszek, tripszek (lepkék), gyökérférgek ellen is hatásos. Kutyák élősködő-mentesítésére például testtömeg-kilogrammonként 10 milligramm hatóanyagot javasolnak.

A fipronil kimutatása laboratóriumban
A laboratóriumi analitikai gyakorlatban a peszticideket és bomlástermékeiket általában valamilyen elválasztástechnikán alapuló nagyműszeres technikával vizsgálják. A fipronil észrevétele és kimutatása azonban egyáltalán nem egyszerű. Első lépésként kivonják a mintából a rovarirtó szert, vagyis a fipronilt, majd megtisztítják a többi, zavaró vegyülettől. A következő lépés a fipronil mennyiségének meghatározása, majd egy speciális szerkezetben mágnesezhetővé teszik (ezt ionizálással érik el). Ezután egy vákuumcső mágneses terében röptetve, az érzékelőbe történő becsapódáskor már nagy biztonsággal meg tudják állapítani, hogy a szóban forgó molekula valóban a fipronil-e.

A megfelelő technológia és szakértelem a független laboratóriumok részéről rendelkezésre áll, sőt a nagyobb laborokban akár több száz peszticid-maradékot is képesek detektálni.

Ahhoz, hogy a jövőben minél kevesebb, a mostanihoz hasonló botrány robbanjon ki, minden gyártónak és forgalmazónak érdemes elvégeztetnie a törvényben előírt vizsgálatokat.

A fipronil agrotechnikai alkalmazhatóságát az Európai Bizottság többször módosított 396/2005 EK rendelet melléklete határozza meg. Szabálytalan alkalmazása esetén a vegyület és metabolitjának maradványa megjelenhet az élelmiszerekben, például az étkezési tyúktojásban, ahogyan most is történt. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?