Öt százalékkal drágult a bor a pincékben

agrarszektor.hu
Több mint öt százalékkal emelkedett hektoliterenként a belföldön termelt borok értékesítési ára 2017-ben az előző évi árakhoz képest. Míg a magyarországi borexport három százalékkal nőtt 2016-hoz képest, addig a borimport jelentősen, közel húsz százalékkal csökkent.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Nyolc százalékkal nőtt a földrajzi jelzés nélküli és az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok belföldi értékesítése 2017-ben az előző évihez képest. A fehérborok iránt csaknem kilenc százalékkal, a vörös-és rozéborok iránt pedig hét százalékkal nőtt a kereslet a megfigyelt időszakban.

A belföldön termelt borok feldolgozói értékesítési ára valamivel több mint öt százalékkal, 27761 forintra emelkedett hektoliterenként 2017-ben az előző évihez viszonyítva.

A fehérborok ára csaknem hét százalékkal 26011 forintra, a vörös-és rozéboroké pedig csaknem öt százalékkal 30041forintra nőtt hektoliterenként. A fehérborok közül a földrajzi jelzés nélküli borok értékesítési ára öt százalékkal, hektoliterenként 30155 forintra, az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott boroké pedig hét százalékkal, azaz hektoliterenként 25571 forintra emelkedett a 2016-os évhez képest. A vörös -és rozéborok közül a földrajzi jelzés nélküli borok értékesítési átlagára 16 százalékkal hektoliterenként 29 948 forintra, az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott boroké pedig három százalékkal hektoliterenként 30042 forintra nőtt a megfigyelt időszakban - írja az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legfrissebb borpiaci jelentésében.

A KSH adatai szerint Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege (gyöngyöző bor és pezsgő nélkül) mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt a 2017. január-októberi időszakban, mennyiségben 29 százalékkal javult, míg értékben három százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

A borexport mennyiségben, három százalékkal, 508 ezer hektoliterre nőtt, ugyanakkor értékben, öt százalékkal, 17 milliárd forintra csökkent 2017 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A külpiacon értékesített mennyiség nagyobb hányadát (54 százalék) a lédig borok tették ki. A palackos borok kiszállítása, három százalékkal, 234 ezer hektoliterre, a kivitel értéke peidg szintén három százalékkal 11,6 milliárd forintra emelkedett egy év alatt. A lédig borok exportmennyisége csaknem három százalékkal 274 ezer hektoliterre nőtt, ugyanakkor a kivitel értéke 20 százalékkal 5,1 milliárd forintra csökkent a vizsgált időszakban. A nemzetközi piacon továbbra is a magyar fehérborok voltak a keresettebbek, a kivitelben 82 százalékot tettek ki.

Ugyanakkor Magyarország borimportja 17 százalékkal 233 ezer hektoliterre csökkent 2017. január és október között az előző év azonos időszakához képest. Az import 56 százaléka palackos, a többi lédig kiszerelésű volt. A palackozott borok behozatala 15 százalékkal 131 ezer hektoliterre nőtt, a lédig boroké 19 százalékkal 102 ezer hektoliterre csökkent a megfigyelt időszakban. A palackos és a lédig kiszerelésű borok behozatalának összértéke 4,51 milliárd forint volt, nyolc százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A palackos borok behozatalának értéke négy százalékkal, a lédig boroké 19 százalékkal csökkent.

Magyarország pezsgőexportja 37 százalékkal volt több a 2017. január-október közötti időszakban az egy évvel korábbinál, az ebből származó bevétel pedig nyolc százalékkal nőtt.

A pezsgőimport csaknem 22 ezer hektolitert tett ki a vizsgált időszakban, 42 százalékkal esett vissza, értéke pedig 17 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?