Katasztrófa lehet a 2018-as év a szőlőtermelőknek

agrarszektor.hu
Idén már július 15-én elkezdődhet a szüret a megszokott augusztus helyett, a szélsőséges és szokatlan időjárás ugyanis országszerte különös helyzetet alakított ki a magyar szőlőtermesztésben. A legnagyobb problémát az jelentheti, hogy az ültetvények mintegy 4 héttel előrébb járnak a fejlődésben, mint az megszokott. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy a meleg, csapadékos időjárás inkább tönkretette az idei szőlőtermést, vagy éppenhogy rekordmennyiség szőlő lesz.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A rendkívüli időjárás idén szokatlan helyzetet alakított ki a szőlőtermesztésben országszerte - írja közleményében a Varga Pincészet. Március végén még hófúvások nehezítették a munkákat az ültetvényeken, három hétre rá pedig berobbant az azóta is tartó meleg idő. Márciusban és áprilisban háromszor, májusban pedig kétszer annyi eső esett, mint az előző években. Az április és a május is nyáriasan meleg volt, és a rendkívül sok csapadék hatására a szőlővesszők robbanásszerű növekedésbe kezdtek, mostanra pedig soha nem látott mennyiségű és szinte kifejlett fürtöket hoztak. A meleg, csapadékos idő önmagában is hordozza a gombás fertőzések kockázatát, de akár soha nem látott termésre is van kilátás. A természet törekszik a kiegyenlítődésre, a szakemberek szerint azonban már nincs elég idő, másrészt júliusban olyan hideg nem lehet, ami jelentősen csökkentheti a szőlő érését. Ezért szinte biztosra mondható, hogy a megszokott augusztus helyett már július 15-e körül elkezdődhet a szüret a hagyományosan első fajtával, a Csabagyöngyével. 

A szőlővirágzáskor kedvező időjárásnak köszönhetően ugyanakkor a tavalyi év jó közepes termése után idén akár rekordmennyiségre is számíthatunk. Mivel az ültetvények 3-4 héttel előrébb járnak a fejlődésben, ennyivel több munkát kellett volna elvégezni az utolsó két hónapban, vagyis 40-50 százalékkal több munkásra és erőgépre lett volna szükség. Sajnos nem volt több, sőt az országos munkaerőhiány miatt még kevesebb állt rendelkezésre. A zöldmunkában való elmaradások miatt vélhetően a permetezés hatékonysága is csökkenhetett országszerte - tájékoztatott a pincészet.

A Varga Pincészet 200 hektáron gazdálkodik, ültetvényeik 90 százaléka keskeny sortávolságú, vagyis a sorok közé történő bejárás a szőlő szokásosnál gyorsabb növekedése miatt nehezített. Emiatt ez a terület különösen veszélyeztetett. Az Egri borvidéken az országos átlagnál kevesebb eső esett, itt tehát kisebb a fertőzésveszély, és Tokajban is hasonló a helyzet. Mivel a pincészet szőlőinek zöme, mintegy 150 hektár a Balatoni Borrégióban van, itt fontos a növényvédelem, valamint a rövid esőket követően lombot szárító szél, majd száraz melegre lenne szükség.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?