Hagymatermelők élbolya Európában - Magyarország a fasorban sincs

agrarszektor.hu
Vörös- és fokhagymából a magyar igények mintegy 70 százalékát vagyunk képesek fedezni. Alig 2-3 ezer hektárt foglal el a két növény. Tavaly a vöröshagyma átvételi ára extrém magas volt, ugyanakkor a termőterülete soha nem látott mélységbe zuhant.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Magyarországon az éves vöröshagyma-fogyasztás fejenként 8-10 kilogramm, fokhagymából megközelítőleg egy kilogramm. Vöröshagymából átlagosan 61 ezer tonna a hazai termésmennyiség, ami az igények mintegy 70 százalékát képes fedezni, fokhagymából pedig 6-8 ezer tonna, ami szintén 70 százalékos önelátottságot tesz lehetővé. 2018-ban szűk 1500 hektáron termesztettek vöröshagymát Magyarországon (2014: 2500 hektár). ezzel szemben a fokhagyma területe 1169 hektárra emelkedett (2014: 950 hektár).

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.
 

A világ legnmagyobb vöröshagymatermelője Kína, 20,5 millió tonnával. Európában az Eurostat adatai szerint (2016) Spanyolország és Hollandia vezeti a listát mintegy 1,4 millió tonna hagymával. Őket alaposan lemaradva a lengyelek és a németek követik 600-650 ezer tonnával. A 400-500 ezer tonnás üldözőbolyt a franciák, olaszok és angolok alkotják. A többiek meglehetősen leszakadtak tőlük, de érdemes kiemelnünk a szomszédaink terméseredményét: Romániában 190 ezer tonna hagyma terem, de Ausztriában is 163 ezer tonna, vagyis 100 ezerrel több, mint hazánkban.

Magyarországon vöröshagymából egy hektárra vetítve 20-27 tonnát tudunk termelni, a termék felvásárlási ára jellemzően 60-80 Ft/kg. Fokhagymából átlagosan 6-6,5 tonna terem, felvásárlási átlagára 360-550 Ft/kg körül szór. Tavaly Európában 30 százalékos terméskiesést szenvedtek el a vöröshagymatermelők, emiatt az elmúlt kilenc év legmagasabb termelői átlagára alakult ki a piacon. Sajnos a hazai termés is kicsi lett, így nem tudtunk profitálni az áremelkedésből.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?