2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Sokkal több kender- és mustármagra van szükség!

agrarszektor.hu
Csehország egymaga képes a teljes Európai termelés harmadát adni mustárból, miközben folyamatosan nő a kereslet nemcsak erre, hanem a mákra, kenderre, tökmagra vagy a bazsalikomra is. Egyes olajos magvakból - amelyek nálunk is könnyen előállíthatóak - képtelen követni a tempót a termelés. Ez óriási lehetőséget jelent például a kender- és a mustármagtermelők számára - derül ki a NAK Élelmiszeripari hírlevele alapján.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A mustár-, mák- és kendermagok fogyasztása Európában 2015-ben 398 ezer tonna volt. Ezen belül a mustármag fogyasztása 2011-től 10 százalékkal nőtt, és 2015-ben elérte a 168 ezer tonnát. Ez magába foglalja a mustártermelésből származó ipari keresletet is. A mustármag termelése 2010 és 2014 között éves szinten 2 százalékkal emelkedett. A mustármag fő előállítói Európában Csehország és Franciaország. 2014-ben a teljes európai termelés 58 ezer tonna volt, ennek 33 százalékát Csehország adta.

A nyugat-európai országok (különösen Hollandia, Németország, Belgium és az Egyesült Királyság) a teljes európai behozatal legnagyobb hányadát mondhatják magukénak a négy olajos magból (mustár, mák, kender, tök).

A mustármag-behozatal 2012 és 2016 között éves szinten 8,7 százalékkal nőtt, míg a kendermagok behozatala évi 9,3 növekedést mutatott, vagyis a termelés messze nem fedezi a növekvő igényeket.

A mákmag importja azonban éves szinten csökkent. Az élelmiszeripar továbbra is nyitott az új olajos magok bevezetésére. Erre jó példa a bazsalikommag, amelyet eredetileg az ázsiai konyhában használnak. Tekintettel kedvező egészségügyi hatására, néhány vállalat elkezdte alkalmazni termékeiben (például az osztrák Friya cég egy bazsalikommagot tartalmazó italt hozott forgalomba). Egy másik példa a nigellamag (fekete kömény), amelyet hagyományosan fűszerként használnak a közel-keleti és az indiai konyhákban. Magas antioxidáns- és flavonoid-tartalmának köszönhetően az egészségügyi és kozmetikai termékek kiváló alapanyaga lehet. Mindemellett bizonyos olajos magok (pl. kender) remek alapanyagot jelentenek a vegán élelmiszerekhez, ami további keresletnövekedést fog generálni iránta.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31