Sokkal több kender- és mustármagra van szükség!

agrarszektor.hu
Csehország egymaga képes a teljes Európai termelés harmadát adni mustárból, miközben folyamatosan nő a kereslet nemcsak erre, hanem a mákra, kenderre, tökmagra vagy a bazsalikomra is. Egyes olajos magvakból - amelyek nálunk is könnyen előállíthatóak - képtelen követni a tempót a termelés. Ez óriási lehetőséget jelent például a kender- és a mustármagtermelők számára - derül ki a NAK Élelmiszeripari hírlevele alapján.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A mustár-, mák- és kendermagok fogyasztása Európában 2015-ben 398 ezer tonna volt. Ezen belül a mustármag fogyasztása 2011-től 10 százalékkal nőtt, és 2015-ben elérte a 168 ezer tonnát. Ez magába foglalja a mustártermelésből származó ipari keresletet is. A mustármag termelése 2010 és 2014 között éves szinten 2 százalékkal emelkedett. A mustármag fő előállítói Európában Csehország és Franciaország. 2014-ben a teljes európai termelés 58 ezer tonna volt, ennek 33 százalékát Csehország adta.

A nyugat-európai országok (különösen Hollandia, Németország, Belgium és az Egyesült Királyság) a teljes európai behozatal legnagyobb hányadát mondhatják magukénak a négy olajos magból (mustár, mák, kender, tök).

A mustármag-behozatal 2012 és 2016 között éves szinten 8,7 százalékkal nőtt, míg a kendermagok behozatala évi 9,3 növekedést mutatott, vagyis a termelés messze nem fedezi a növekvő igényeket.

A mákmag importja azonban éves szinten csökkent. Az élelmiszeripar továbbra is nyitott az új olajos magok bevezetésére. Erre jó példa a bazsalikommag, amelyet eredetileg az ázsiai konyhában használnak. Tekintettel kedvező egészségügyi hatására, néhány vállalat elkezdte alkalmazni termékeiben (például az osztrák Friya cég egy bazsalikommagot tartalmazó italt hozott forgalomba). Egy másik példa a nigellamag (fekete kömény), amelyet hagyományosan fűszerként használnak a közel-keleti és az indiai konyhákban. Magas antioxidáns- és flavonoid-tartalmának köszönhetően az egészségügyi és kozmetikai termékek kiváló alapanyaga lehet. Mindemellett bizonyos olajos magok (pl. kender) remek alapanyagot jelentenek a vegán élelmiszerekhez, ami további keresletnövekedést fog generálni iránta.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?