Durva áremelés jöhet a magyar piacokon: minden eddiginél drágább lehet a tojás

Durva áremelés jöhet a magyar piacokon: minden eddiginél drágább lehet a tojás

agrarszektor.hu
Minden eddiginél drágábban árulhatják a tojást és akár a krumplit is a magyarországi piacokon a GKI szerint, a boltokban ugyanis hiány alakulhat ki ebből a két termékből az árstop miatt. Ráadásul úgy számoltak, hogy mindössze egy-két rántotta árát, legfeljebb havi 500 forintot spórolhat egy átlagos család a tojás és a krumpli árának befagyasztásával.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A krumplira és a tojásra a napokban bevezetett árstop csak az üzletekre vonatkozik, a piacokra nem. A békéscsabai piacon például november 12-én, szombaton 95 forintot kértek a nagyobb, és 85-öt a kisebb tojásokért, vagyis pont annyit, mint az árplafon bevezetése előtt - derült ki az RTL Híradóból. A GKI szerint azonban a piacokon minden korábbinál drágább lehet a tojás és a krumpli az árstop miatt.

A további drágulás és az árkülönbség ellenére is nőhet a kereslet a csarnokokban, mert a boltokban hiány alakulhat ki a csökkenő kínálat miatt. Mivel a csarnokokban nincs árrögzítés, ezért nyilvánvaló, hogy a termelők inkább oda szállítanak, hiszen ott jóval magasabb árat el lehet érni

- mondta a híradónak Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója. A GKI úgy számol, egy átlagos család havi egy-két rántotta árát takaríthatja meg a tojás és a krumpli árának befagyasztásán, legalábbis ha mindkét termékből ugyanannyit tud vásárolni a boltokban, mint eddig.

Nagyságrendileg 450-500 forint a megtakarítás a novemberi árak alapján. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy 4-5 tojásnyit spórol meg egy átlagos magyar háztartás

- tette hozzá Molnár László.

Címlapkép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 22. 16:26