Durva áremelés jöhet a magyar piacokon: minden eddiginél drágább lehet a tojás

Durva áremelés jöhet a magyar piacokon: minden eddiginél drágább lehet a tojás

agrarszektor.hu
Minden eddiginél drágábban árulhatják a tojást és akár a krumplit is a magyarországi piacokon a GKI szerint, a boltokban ugyanis hiány alakulhat ki ebből a két termékből az árstop miatt. Ráadásul úgy számoltak, hogy mindössze egy-két rántotta árát, legfeljebb havi 500 forintot spórolhat egy átlagos család a tojás és a krumpli árának befagyasztásával.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A krumplira és a tojásra a napokban bevezetett árstop csak az üzletekre vonatkozik, a piacokra nem. A békéscsabai piacon például november 12-én, szombaton 95 forintot kértek a nagyobb, és 85-öt a kisebb tojásokért, vagyis pont annyit, mint az árplafon bevezetése előtt - derült ki az RTL Híradóból. A GKI szerint azonban a piacokon minden korábbinál drágább lehet a tojás és a krumpli az árstop miatt.

A további drágulás és az árkülönbség ellenére is nőhet a kereslet a csarnokokban, mert a boltokban hiány alakulhat ki a csökkenő kínálat miatt. Mivel a csarnokokban nincs árrögzítés, ezért nyilvánvaló, hogy a termelők inkább oda szállítanak, hiszen ott jóval magasabb árat el lehet érni

- mondta a híradónak Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója. A GKI úgy számol, egy átlagos család havi egy-két rántotta árát takaríthatja meg a tojás és a krumpli árának befagyasztásán, legalábbis ha mindkét termékből ugyanannyit tud vásárolni a boltokban, mint eddig.

Nagyságrendileg 450-500 forint a megtakarítás a novemberi árak alapján. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy 4-5 tojásnyit spórol meg egy átlagos magyar háztartás

- tette hozzá Molnár László.

Címlapkép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?