2022. augusztus 18. csütörtök Ilona

Durván betett a sok eső a magyar epernek: aranyáron mérik a hazai gyümölcsöt

agrarszektor.hu
Magasabb a magyar szamóca ára az ilyenkor megszokottnál, a hűvös, csapadékos időjárásban ugyanis lelassult a gyümölcs érése. Az esős idő nem csak az érést tette vontatottá, de a nedves környezetben a gombás betegségek is megtámadták a növényt, ami jelentős terméskiesést okozott a termelőknek. Ugyanakkor mivel a meleg és napsütéses időjárás elmaradt az utóbbi hetekben, ezért a gyümölcs íze sem a vártak szerint alakult.

Kifejezetten jól indult az idei szamócaszezon az országban, ami annak köszönhető, hogy egy száz százalékban öntözött kultúráról van szó - mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. A fogyasztók által eperként vagy földieperként ismert gyümölcsöt a tavaszi fagyok sem károsították számottevően, április közepén azonban 10-30 százalék közötti virágkár keletkezett az ország északkeleti régiójában az éjszakai fagyok miatt. Ez ugyanakkor országos viszonylatban érdemi terméskiesést nem okozott - tájékoztatott az alelnök. 

Jó ideje tart már a hüvős, esős idő Magyarországon, és mivel a szamócaszezon mindössze hat-nyolc hetes, ezt az időjárási szélsőségek jelentősen meg tudják változtatni - emelte ki Apáti Ferenc. A hetek óta tartó esős idő nem csak a gyümölcsök érését lassította le, de a gombás betegségek is megtámadták a növényeket, ez pedig komoly terméskiesést okozott a termelőknek. Ennek köszönhetően a magyar szamóca jelenleg drágább az ilyenkor megszokottnál, a szűkebb kínálat miatt pedig az árak nem tudnak csökkenni. Az időjárás, vagyis a meleg és napsütéses órák hiánya a gyümölcs ízére is hat, ráadásul az előrejelzések szerint a következő egy hétben sem lehet majd gyökeres változásra számítani - tette hozzá. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?