Kőkemény élelmiszerdrágulás jött el januárra: hónapok óta egekben az árak

Kőkemény élelmiszerdrágulás jött el januárra: hónapok óta egekben az árak

MTI
Januárban már a negyedik egymást követő hónapban nőttek a világpiaci élelmiszerárak, ezúttal elsősorban a növényi olajok, a cukor és a szemes termények drágulása miatt.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított januári árindex decemberhez képest 0,7 százalékkal (1,3 ponttal), 182,5 pontra nőtt. Tavaly az árindex átlagosan 171,5 pont volt, 1,8 százalékkal magasabb, mint 2018-ban, de 25 százalékkal alacsonyabb a 2011. évi csúcsnál. A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Januárban a szemes termények ára novemberhez képest 2,9 százalékkal (4,8 ponttal) 169,2 pontra, 2018 májusa óta legmagasabb szintre emelkedett. A növényi olajok árindexe 7 százalékkal (11,6 ponttal) hároméves csúcsra, 176,3 pontra, a cukoré 5,5 százalékkal (10,4 ponttal) 2017 decembere óta a legmagasabb szintre, 200,7 pontra, a tejtermékeké pedig 0,9 százalékkal (1,8 ponttal) 200,6 pontra nőtt. A húsfélék árindexe januárban 4 százalékkal (7,5 ponttal) 182,5 pontra süllyedt és ezzel egy 11 hónapig tartó folyamatos növekedési trend szakadt meg.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

KWS – tíz éve első a repcetáblákon*, első az innovációban! (x)

Az utóbbi évek különös kihívások elé állították a repce termesztőket. Míg 10 évvel ezelőtt a termésszint növelése állt a középpontban, mára a termésbiztonság, a kockázatok minél jobb kezelése és ezek által a gazdaságos termesztés fenntartása a célkitűzés.

EZT OLVASTAD MÁR?