Annyira félnek a koronavírustól az emberek, hogy elkezdtek csökkenni az élelmiszerárak

Annyira félnek a koronavírustól az emberek, hogy elkezdtek csökkenni az élelmiszerárak

agrarszektor.hu
Mérséklődtek az élelmiszerárak a globális piacokon négy hónap drágulást követően, miután bezuhant a növényi olajok ára részben a koronavírus (COVID-19) járvány keltette keresletvisszaesés körüli félelmek miatt. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) élelmiszerár-indexe, amely a nemzetközi kereskedelem legfontosabb terményeinek havi árváltozását követi le, 1%-kal alacsonyabban zárt februárban az előző hónaphoz képest, de még ennek ellenére is 8,1%-kal haladja meg az egy évvel ezelőtti szintet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A növényi olajok indexe 10,3%-ot esett január óta ahogy a pálmaolaj ára a vártnál nagyobbat zuhant a bőséges malajziai termelés, az indiai kereslet időleges visszaesése és a koronavírus terjedése körüli aggodalmak együttesétől. A gabonafélék ára átlagban 0,9%-kal mérséklődött. A búza ára csökkent reagálva az erős piaci kínálatra, továbbá a kukoricáé is, az állattartó szektor visszaeső igényei hatására. Ezzel szemben a rizs ára nőtt a távol-keleti és kelet-afrikai vevők aktivitása következtében.

A FAO 2%-os árcsökkenést regisztrált a húsfélék esetében. Szakértők ezt a kínai importcsökkenéssel magyarázzák, amire hatással volt a tengeri szállítmányozás akadozása. A szárazság miatti kényszervágások Új-Zélandon további nyomás alá helyezték a birkahús kereskedelmi jegyzését; a szárnyashús ára negatívan reagált a csökkenő ázsiai keresletre.

A tejtermékek összesítve 4,6%-kal drágultak főleg a sajt jegyzésének erősödése és részben a ausztrál tejtermelés visszaesése miatt. A tejpor ezzel ellentétben olcsóbb lett miután Kína, a világ legnagyobb tejport-importőre, vásárlásai a logisztikai nehézségek miatt lelassultak. A cukor ára 4,5%-kal nőtt az negatív indiai és thai termelési kilátások és az erős globális kereslet kombinációja következtében.


Pozitív globális gabonatermelési kilátások

A FAO egyúttal megjelentette a legfrissebb Gabonakészletek és -igények gyorsjelentését, amiben megemelte az idei gabonatermelésre vonatkozó előrejelzését 2 719 millió tonnára, ami a nyugat-afrikai és ukrán kukoricatermelés erősödésének tudható be. A búzaatermelés várhatóan eléri a rekord-közeli 763 millió tonnát, míg a szemestermény-kibocsátás 2020-ban is erős lesz Argentínában, Brazíliában és Dél-Afrikában.

A gabonafelhasználás mértéke a 2019-2020-as ciklusban akár történelmi rekordot is dönthet (2 721 millió tonna), melynek hátterében az élelmiszeripar, a takarmány-előállító és más ipari cégek megnövekedett kereslete áll.
Mindemellett a FAO előrejelzése szerint a világ gabonatermelése a 2020-as szezon végére megközelítik a 886 millió tonnát, vagyis a készletek és felhasználás aránya a kényelmes 30%-os szintre áll be.
A gabonafélék kereskedelme 2,3%-kal is bővülhet a FAO szerint, és a növekedés több mint feléért a búza felel majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 23. 13:31