2024. szeptember 19. csütörtök Vilhelmina
Durván keveset esznek ebből a húsfajtából a magyarok, pedig nagyon egészséges

Durván keveset esznek ebből a húsfajtából a magyarok, pedig nagyon egészséges

agrarszektor.hu
A duplájára emelkedett a magyarok halfogyasztása a kilencvenes évek óta, de még mindig messze elmarad a világátlagtól. Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt . vezérigazgatója sem szívesen dicsekszik az évi 6-6,5 kilós fejenkénti fogyasztással, hiszen "a világ boldogabbik felén 20 kilogramm halat esznek meg évente". Ráadásul nálunk e mennyiség harmada a karácsonyi időszakra tehető, sokan pedig évente csak egyszer, ilyenkor találkoznak hallal a tányérjukon.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Lévai Ferenc szerint nekünk is fontos volna meredeken emelni a vízből származó élelmiszerek arányán, hogy a mozgásszegény életmódunkhoz igazítsuk a táplálkozásunkat, hiszen az átlagos fizikai aktivitásunk nem indokolja, hogy annyit és úgy együnk, mint egy bányász, kertész vagy akár egy halász - írja a 24.hu.

Nagyon örülnék annak, ha még az én életemben 10 kilogrammra emelkedne a fejenkénti halfogyasztás Magyarországon. Ezért csináltuk a HalPéntek kampányunkat, amivel azt szeretnénk elérni, hogy egy héten legalább egyszer fogyasszunk halat. Nagyon fontosak a beltartalmi értékei, erősíti az immunrendszerünket, és még senki nem hízott meg a haltól, annyit nem is tudnánk enni. Örülnék, ha sokaknak eszébe jutna péntekenként, hogy egy jó halétellel kéne zárni a napot

 - mondja.

A halászok munkája az adventi időszakban a legnehezebb, ilyenkor szinte naponta derékig gázolnak a kellemesnek nem nevezhető hőmérsékletű vizekben, hogy a megnövekedett keresletet ki tudják szolgálni. Lévaiék cége több helyen üzemeltet halgazdaságot, három éve pedig a tatai önkormányzattal összefogva az Öreg-tó halgazdálkodását is átvették. Az őszi szezon végén, az adventi időszak elején kezdődik a lehalászás, a halak betakarítása. Ilyenkor négyszer-ötször "húzzák meg a tavat", alkalmanként 300-400 mázsa közötti zsákmánnyal a hálóban.

Címlapkép forrása: MTI/Máthé Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 18. 14:59