Feketézés az élelmiszer-kereskedelemben: mi a helyzet most?

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság (EB) felmérést végez a mezőgazdasági és élelmiszer-ellátási láncban működő vállalkozások közötti kapcsolatokban előforduló tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra hozott intézkedések hatékonyságáról.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

2019. áprilisában hivatalosan is elfogadták a mezőgazdasági és élelmiszer-ellátási láncban a vállalkozások közötti kapcsolatokban előforduló tisztességtelen piaci gyakorlatokról szóló irányelvet (2019/633 EU irányelv) - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az uniós szintű fellépés az élelmiszer-ellátási lánc szereplőinek alapszintű védelmét biztosítja szerte az Európai Unióban, a szabályok harmonizálása mellett elsősorban az érvényre juttatásukra vonatkozó közös előírások bevezetése és a végrehajtás terén tett erőfeszítések összehangolása révén. A tagállamoknak a hatályba lépéstől számítva két évük van arra, hogy a szabályokat átültessék a nemzeti környezetbe, amiket hat hónappal később már életbe is kell léptetni.

A tagállamok által az irányelv összefüggésében hozott intézkedések hatékonyságának felmérése érdekében az EB éves felméréseket végez. A kutatás ezzel az alap kérdőívvel indul, amelynek célja a jelenlegi helyzet megragadása az új nemzeti intézkedések végrehajtása előtt. A felmérést minden tagállamban elvégzik és az irányelv hatálya alá tartozó beszállítókat célozza meg a mezőgazdasági és élelmiszer-ellátás különböző szakaszaiban. A kérdőív itt érhető el, kitöltése körülbelül 10 percet vesz igénybe. A felmérés 2021. január 31-ig tart nyitva, befejezése után az anonimizált eredményeket itt teszik közzé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?