Hamarosan indul a pénzosztás: óriási fejlesztések várhatók a magyar élelmiszeriparban

Hamarosan indul a pénzosztás: óriási fejlesztések várhatók a magyar élelmiszeriparban

MTI
Komoly, soha nem látott fejlesztések várnak a hazai élelmiszeriparra az évtized végéig, a korábbi európai uniós költségvetési ciklusokhoz képest jóval nagyobb összegből újulhat meg az ágazat - mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek adott, a lap hétfői számában megjelent interjújában.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Erdős Norbert óriási lehetőségnek nevezte, hogy a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési időszakban a vidék több mint 4500 milliárd forintos forrásból és az elérhető legnagyobb, nyolcvanszázalékos állami kiegészítés mellett fejlődhet. A vidékfejlesztési programban a korábbi uniós ciklushoz képest háromszor akkora fejlesztési keretre pályázhatnak az élelmiszeripar szereplői - mutatott rá.

Közölte, hogy várhatóan már az idei első fél évben megjelenik egy kiírás a mezőgazdasági termelők és az élelmiszeripari ágazat mikro- és kisvállalkozásainak, jellemzően eszközbeszerzés támogatására. Terveik szerint a második fél évtől újabb pályázat indul a nagyobb összegű, immár tőkeerősebb szereplők számára - tette hozzá Erdős Norbert.

Elmondta azt is, hogy az előző ciklus kifizetései még nem zárultak le, így a beruházások megvalósulása, majd az eredmények mérése még nem lehetséges. Cél, hogy a hétéves pénzügyi keretből a teljes ágazat részesülhessen, méret szerinti megkötés és a tevékenység jellegének meghatározása nélkül. Annak érdekében, hogy az élelmiszeripari támogatásokra a pályázatok az ágazat igényeknek megfelelően legyenek kiírva, online egyeztetéssorozatot indítottak az élelmiszer-előállítás érdekképviseleteivel és a szektor más szereplőivel - közölte az államtitkár.

Szerinte a 2027-ig tartó ciklus végére újra meghatározó szereplőként térhet vissza a magyar élelmiszeripar a nemzetközi versenybe. Az államtitkár beszélt arról is, hogy a lakosság elkötelezett a hagyományos termékek mellett, ezért az alternatív fehérjeforrásokat, például a műhúsokat vagy az étkezési rovarokat komoly vizsgálatnak veti alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?