Meredeken emelkednek az élelmiszerárak: lassan egy éve tart a drágulás

agrarszektor.hu
Már 11 hónapja folyamatosan emelkednek a nemzetközi élelmiszerárak - többek között a cukor és a gabonafélék ára is felfelé mozdult, jelentette be az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

A FAO élelmiszerár-index ugyanis 1,7%-kal nőtt március óta és 30,8%-kal az elmúlt egy év során. Ezzel a nemzetközi kereskedelem jelentős élelmiszeralapanyagait nyomon követő mutató 2013 óta legmagasabb értékére kúszott és nominális értékben is csupán 12%-kal marad el a 2011 februárjában mért történelmi rekordértékétől.

A cukor árindexe 3,9%-kal emelkedett az elmúlt hónapban, amivel közel 60%-kal szárnyalta túl a tavaly áprilisi értéket. A fő okot az esetleges ellátási nehézségek jelentik, amit a brazíliai betakarítás lassúsága körül aggodalmak és a franciaországi fagykár idézhettek elő. A növényi olajok összességében 1,8%-kal drágultak a pálmaolaj bizonytalan termelési kilátásaiból fakadó magasabb nemzetközi jegyzése miatt. A szója és repce szintén magasabb áron cserélt gazdát, a napraforgó ára valamelyest mérséklődött. A FAO húsár-index 1,7%-ot emelkedett áprilisban a szarvasmarha, birka, és sertés iránti kelet-ázsiai stabil kereslet hatására. A baromfihús ára változatlan maradt a kiegyensúlyozott piaci helyzetnek köszönhetően.

A rövid életű márciusi visszaesés után a gabonafélék ára 1,2%-kal nőtt, és így 26%-kal haladta meg a tavaly ilyenkori értékét. A kukorica ára 5,7%-kal erősödött (66,7%-kal túllépve a 2020 áprilisi szintet) miután az Amerikai Egyesült Államokban a vártnál kisebb területen vetettek kukoricát, továbbá az argentin, brazil és amerikai termés körüli aggodalmak miatt. A búza ára a nemzetközi piacokon stabil maradt, a rizs, árpa és cirok valamelyest olcsóbb lett. A vaj, sajt és a sovány tejpor iránti töretlen ázsiai importkereslet további 1,2%-os áremelkedést generált a FAO tejtermék-árindexében.

Frissített előrejelzés a gabonatermelésre

Új becslések jelentek meg a FAO Gabonakészletek és -igények gyorsjelentésében. A teljes globáls gabonatermést a 2020-as szezonban 2 767 millió tonnára várják, 2,1%-os növekedést prognosztizálva. A gabonafélék iránti igény is nő (+2,7%), főként a szemestermények iránti sosem látott kereslet miatt az amerikai és kínai terménypiacokon.

A gabonakészletekre vonatkozó előrejelzést lefelé módosították a korábban várthoz képest, ezzel a 2021-es szezon végére 805 millió tonna gabona állhat majd a raktárakban - 2,3%-kal kevesebb, mint a szezon kezdetén. A gabonafélék világkereskedelme közel 6%-kal is bővülhet, köszönhetően a szemestermények, rizs és gabona iránti keresletnek, és ezzel a 2020-2021-es szezonban elérheti a 467 millió tonnát is.

A búzatermést 778 millió tonnára becsülik a FAO szakértői, vagyis 0,5%-kal többet a tavalyinál, az erős európai termelésnövekedés miatt. A búza felhasználása is nőhet 0,9%-kal 770 millió tonnára. A becslések további növekedést mutatnak a szemestermények esetében is a brazíliai, kínai, ukrán és amerikai termőterületek növekedésével és a bőséges EU-s terméssel párhuzamban.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?