Közel 10 éves csúcson az élelmiszerárak: mutatjuk, mik drágultak meg a leginkább

Közel 10 éves csúcson az élelmiszerárak: mutatjuk, mik drágultak meg a leginkább

agrarszektor.hu
Hiába az ígéretesnek látszó gabonatermés, az elmúlt évtized legnagyobb emelkedését mérték májusban a nemzetközi élelmiszerárakban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szakértői. A FAO élelmiszerár-indexe 4,8%-kal nőtt áprilishoz és majd 40%-kal tavaly májushoz képest. A növényi olajok, cukor és gabonafélék által megtolt mutató, amely a nemzetközi kereskedelem legjelentősebb élelmiszercikkeinek árváltozását követi, ezzel közel 10 éves csúcsra jutott és nominális értékben alig 7,6%-kal marad el a mindenkori rekordtól.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A gabonafélék indexe 6%-kal emelkedett április óta a kukorica drágulása nyomán, ami közel 90%-kal kerül többe a tavaly ilyenkori értékhez képest. Az árak a hónap végére azonban konszolidálódtak az Egyesült Államokból érkező jó termelési hírek nyomán. A búza ára hasonló ívet írt le és végül 6,8%-kal magasabb havi átlaggal zárta a májust. A rizs ára a nemzetközi piacokon változatlan maradt.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A FAO növényi olajokra vonatkozó árindexe 7,8%-ot erősödött, a pálma-, szója- és repceolaj iránti keresletélénkülés nyomán. A pálmaolaj a dél-kelet ázsiai lassuló termelésnövekedés, míg a szója főként a biodízel-gyártás irányából érkező erős kereslet miatt nőtt. A cukorár-index 6,8%-ot nőtt április óta a betakarítási nehézségek és az esetleges kevés termény a világ legnagyobb cukorexportőr országában, Brazíliában, még úgy is, hogy India nagy mennyiségű exportkapacitásokkal bír.

A kínai importvásárlások ütemének gyors növekedésével és a szárnyas és sertés iránti kereslet erősödésével párhuzamosan a FAO húsár-indexe is 2,2%-kal emelkedett. Április óta a tejtermékek ára összességében 1,8%-ot drágult és ezzel 28%-kal szárnyalta túl a 2020 májusi szintjét. A növekedés hajtóerejét a sovány és teljes tejpor iránti importigény adta, míg a vaj ára hosszú idő után először csökkent köszönhetően a bőséges új-zélandi készleteknek.

Rekordtermés várható gabonákból

A frissített Gabonakészletek és -igények gyorsjelentés révén a FAO először engedett betekintést az idei várható termelési adatokba. E szerint rekordmennyiségű, 2 821 millió tonna gabona várható (ezen belül is növekvő mértékben kukorica), 1,9%-kal meghaladva a tavalyi mennyiséget. Növekedni fog a felhasznált gabona mennyisége a világ népességének gyarapodásával együtt, továbbá a búza állati takarmányként való felhasználása is bővül. Három év csökkenés után a szezon végére szerény mértékű (0,3%-os) növekedést várnak a gabonakészleteknél. A gabonakereskedelem akár 6,3%-kal is nőhet, elérve a 468 millió tonnát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?