Egyre több magyar mond nemet a bolti tejtermékekre: ők átlátnak a szitán

Veres Virág Cintia
Kétségtelen, hogy mi, magyarok odavagyunk a sajtokért és más tejtermékekért is, ám nagyon nem mindegy, hogy milyen minőségben fogyasztjuk el őket. Egy igazán finom sajt kiemelkedő ízélményt tud nyújtani, ám az esetek többségében egyszerűen csak levesszük az áruházak polcairól őket, betesszük a kosárba, majd otthon felhasználjuk. A tudatos termelés ebben az ágazatban is fontos lenne, na meg persze a minőség is - a termelő kisüzemek termékei viszont nem jutnak el elég emberhez, és igencsak eltér a nagyüzemi gyártástól. Mi pedig ezeknek a különbségeknek jártunk utána - amiből, mint kiderült, van bőven.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Természetesen a sajtgyártásnak is megvannak a megfelelő, körülményes folyamatai, na meg persze költségei is. A tejtermékek nem sorolhatók az olcsó élelmiszerek közé, az igazsághoz azonban hozzátartozik az, hogy a boltban kapható készítmények árai nem igazán fedik a valóságot. Ha piacon járunk, gyakran belebotlunk olyan árusokba, akik saját, házilag készített tejtermékeit árulják, ám a vásárlók egy része irreálisan drágának találja őket. Pedig, ha belegondolunk, egyáltalán nem azok, csak egyszerűen a boltokból nem szoktunk hozzá - illetve, mint említettük, már az üzletekben polcain heverő termékeket is sokallják. De, hogy mik a trendek, mennyire nyitottak az emberek az újdonságokra és mik befolyásolják az árakat, egy tápiószecsői kistermelőt, Magyar Zoltánt kérdeztük meg.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

5 év óta foglalkoznak sajtkészítéssel, 13 anyatehén tejét dolgozzák fel, kínálatuk pedig igen színes: friss tejtermékek - mint például joghurt, túró, tejföl, orda - mellett füstölt, illetve félkemény sajtok is megtalálhatóak natúr, valamint ízesített változatban is, melyeket a piacokon és különböző rendezvényeken árulnak. A legkelendőbb sajt a parenyica, de, mint kiderült, az újdonságokra is nyitottak az emberek, például: a házi vörösborba fürdetett félkemény sajt most az egyik sláger, a siker titka pedig egyszerűen annyi, hogy különleges, amire kíváncsiak az emberek.

Forrás: Magyar Zoltán

Még a koronavírus-járvány sem okozott gondot

A pandémia alatt a piacok gondtalanul működtek, sőt, sokkal többen látogatták őket, mint a járvány előtt. Az emberek szívesebben mentek nyílt terekre, hiszen nagyobb biztonságban érezték magukat - arról nem is beszélve, hogy javarészt otthon készített, friss termékeket tudtak vásárolni. Egyedül az elmaradt rendezvények voltak azok, amiken meg lehetett érezni a hiányt, ezeket még a piacok sem tudták megfelelően ellensúlyozni. Mint kiderült, a vákuumcsomagolás is sokat számított, hiszen a vásárlók a megszokottnál jobban figyeltek a higiéniára, így az alaposabban csomagolt termékekre még nyitottabbak voltak. Azonban az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy itthon a minőséget termelő kisüzemek nem jutnak el minden emberhez.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy a különbség a bolti és a kistermelői árak között

A sajtok nem a legolcsóbb élelmiszerek közé tartoznak, ám a bolti árak így sem teljesen fedik a valóságot. Elég, ha csak abba gondolunk bele, hogy 1 kilogramm sajt elkészítéséhez 10 liter tejre van szükség. Egy liter tejet pedig nagyjából 130 forintból lehet előállítani. Egy kilogramm parenyica viszont mintegy 5300 forintnál áll meg, hiszen a füstölés is extra költségekkel jár: élelmiszeripari fával kell füstölni, bükkfa fűrészporral, lassan, hideg füsttel. Ettől lesznek aranyszínűek és kellemes ízűek a sajtok. Továbbá, ebben a fafajtában nincsen csersav, az összes többiben pedig van. Éppen ezért, még beszerezni is nehéz és igen költséges - tudtuk meg a szakembertől. A kistermelői vagy házi készítmények pedig drágábbak ugyan, de így is szívesen megveszik, hiszen minőségi élelmiszerhez juthatnak a fogyasztók. Persze, akadnak olyanok is, akik szóvá teszik a különbségeket, de ez is elenyésző.

EZ IS ÉRDEKELHET

A pultoknál is tapasztaltuk már, hogy egy-egy vásárló megjegyzéseket tett, azt hitték, "lopni" akarunk, pedig ez értelemszerűen nem így van. Ezeknek a termékeknek ez az ára, cserébe jó minőségű, friss árut kaphatnak, amik 100%-ig természetes alapanyagból és nagy odafigyeléssel készülnek

 - mondta Magyar Zoltán.

Forrás: Magyar Zoltán

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy más tényezők is növelik az árakat, hiszen nemcsak a tej az egyetlen, ami a sajtgyártáshoz tartozik. Például, a teheneknek enniük kell, azaz takarmányra is sokat kell költeni, és ott van még az oltóanyag, a traktor, valamint a különböző alkatrészek - és ezekben még nincsen benne az a sok-sok órányi munka, amit bele kell fektetni az előállításba. Ha tehát minőségi, friss sajtokat és tejtermékeket szeretnénk elfogyasztani, érdemes sűrűn látogatni a piacokat, - ahol természetesen zöldséget, gyümölcsöt és más élelmiszereket is találhatunk - hiszen ezzel a hazai termelőket is tudjuk támogatni, valamint természetes alapanyagú termékek kerülhetnek az asztalunkra, még akkor is, ha többet kell értük fizetnünk.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?