Folyékony arany: nem is gondolnád, mi mindenre használható a tejsavó a kertben

Folyékony arany: nem is gondolnád, mi mindenre használható a tejsavó a kertben

agrarszektor.hu
Ha nemrégiben sajtot vagy joghurtot készítettünk, akkor nagy valószínűséggel van egy szép nagy tál tejsavónk, és jogosan merülhet fel a kérdés: mit is kezdjünk vele? Meglepő lehet, de rengeteg dologra használhatjuk, vétek lenne tehát kidobni, sőt, érdemes mindet felhasználnunk. Összegyűjtöttünk néhány ötletet, amikre nagyszerűen alkalmazható a hátramaradt savó.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tejsavó mindenféle laktóban erjesztett és tenyésztett tejtermék sárgás mellékterméke. A tejsavó fehérje drága, és az sem mindegy, hogy hogyan fogyasztjuk. A friss savó sokkal egészségesebb, mint a feldolgozott és porított társa. Mindemellett sok aminosavat is tartalmaz. Ahelyett, hogy leengednénk a mosogatóba ezt nagy tál sárga aranyat, használjuk fel a konyhában, a kertben vagy akár szépségápolási termékként is alkalmazhatjuk. Attól függően, hogy mit készítettünk, lehet édes és savasabb a savó - általában az édes marad akkor, amikor sajtot készítünk, például mozzarellát. A savas tejsavó olyan folyamatok mellékterméke, melyek során baktériumokat használnak a tejtermékek erjesztésére, például házi joghurt vagy tejföl készítésekor - írja a ruralsprout.com.

EZ IS ÉRDEKELHET

Még ízletesebb zöldség és húsleves

Ha már van egy szép kertünk, ahol zöldségeket is termesztünk, aligha lehetne jobb dolgot elképzelni egy finom zöldséglevesnél. Ha ezt pedig még meg tudjuk bolondítani egy kis tejsavóval, akkormég jobb eredményt érhetünk el, hiszen extra ízt tud adni a levesünknek. Csak tegyünk hozzá egy vagy két kisebb csészényit, és már kész is. 

Savanyúság

A savanyúságokat szinte mindenki szereti, ha pedig igazán biztosra szeretnénk menni, akkor tejsavóval tegyük el a zöldségeket, például: a káposztát, répát vagy a retket. De akár egy kis kapros, fokhagymás savanyúságot is készíthetünk belőle. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Tápláljuk a növényeket

Vannak kifejezetten savkedvelő növények, amelyekhez használhatunk tejsavót a jobb növekedés érdekében - ilyen például az áfonya, a paradicsom, az azáleák, a rododendronok és a hortenzia is.

Komposztálás

Ha nem tudjuk másra felhasználni, akkor feltétlenül adjuk hozzá a komposztunkhoz, hiszen tele van mikrobákkal, amelyek segítenek abban, hogy halmunk egészséges maradjon. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Igyuk meg

A tejsavó tele van probiotikummal és jótékony hatással van a bélműködésre, éppen ezért, ha nem szeretnénk sok időt fordítani erjesztett italok elkészítésére, nyugodtan megihatjuk. Sőt, ha reggel körülbelül 0,5 - 1 decit megiszunk, akkor lendületet adhat a napunknak.

A whisky és a savó kapcsolata

Bár első ránézésre kissé furcsának tűnhet, de a tejsavó remekül illik a whisky-hez vagy koktélokhoz. Régebben elterjedt fogyasztási mód volt, hogy tojásfehérjével itták ezt az alkoholos italt, de a tejsavó is kiváló alternatíva, ha nem szeretnénk nyers tojást fogyasztani. 

Tegyük a hajunkra

Ha savóval mossuk át a hajunkat, akkor szép fényes és sima lehet. Ez pedig különösen fontos akkor, ha például szódabikarbónát is használunk, hiszen a pH-t ki kell egyensúlyozni, ebben pedig a savó segítségünkre lehet. 

Amire sose használjuk!

Egy dolgot fontos kiemelni: száraz bab áztatásához sose használjuk annak ellenére, hogy számos helyen lehet látni, hogy ezt tanácsolják. Azért nem ajánlatos, mert a bab savóban való áztatása keményebbé teszi őket ahelyett, hogy segítené a puhulásukat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?