Rangos elismerést kapott a badacsonyi borászat: a legjobbak közé választották

agrarszektor.hu
A Magyar Tudományos Akadémia idén tizenkettedik alkalommal rendezte meg borversenyét, amely azzal a céllal indult, hogy az MTA tekintélyével, a tudomány hitelességével álljon be a magyar borkultúra mögé. Idén tizennyolc borvidék tételei versenyeztek, hat napon keresztül folyt a bírálat, 11 zsűritag értékelte 18 borvidék 72 pincészetének 233 borát. A Folly borászata a legjobbak között végzett: 2019-es Rajnai Rizlingje első helyezést ért el a közép kategória fehér borai között és egyben elnyerte az "MTA Bora 2021" címet.

Nagy Leopold, a Folly borásza vette át a díjat az ünnepélyes eseményen. A szakember az elismerés kapcsán elmondta, hogy a díjnyertes borukhoz a rajnai rizling szőlőt 2019-ben biológiai érésben szüretelték. Illatában friss, enyhén fűszeres, ízében telt, krémes és gazdagon gyümölcsös. Nagy Leopold kitért arra is, hogy hálásak azért, hogy a díjnyertes Rajnai rizlingünket kóstolva még többen részesei lehetnek a Folly család történetének.

A Folly Arborétumhoz közel eső birtokelemeken 10 hektáron folyik a szőlőtermelés, amely, akárcsak az arborétum szeretete és gondozása, generációról generációra szálló örökség a Folly családban. A szőlőtermesztés felvirágoztatása a szépnagypapához köthető, aki a XIX. század közepén vette meg a jelenlegi arborétumot is magába foglaló birtokot a rajta álló épülettel és pincével együtt. A borászat a badacsonyi történelmi borvidék hagyományaihoz híven főként fehérborokat készít, 2021 tavaszán került a palackba első vörösbora, a 2019-es évjáratú Boróka vörös, amely merlot és cabernet sauvignon szőlőfajtából készült.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Future of Finance 2022
Valami másik kis szöveg
EZT OLVASTAD MÁR?