Durván megdrágulhat a népszerű rágcsálnivaló: ennek sok magyar nem fog örülni

Durván megdrágulhat a népszerű rágcsálnivaló: ennek sok magyar nem fog örülni

agrarszektor.hu
Veszélyezteti a kaliforniai mandulatermést az egyre nagyobb szárazság, ami a piaci ár további növekedéséhez vezethet. Kaliforniából származik a világ mandulatermelésének 80%-a. Az üzletág 6 milliárd dollárt ér. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint a kaliforniai mandulatermelés az 1995 -ös közel 168 millió kilogrammról rekord 1,4 milliárd kilogrammra nőtt. Ebben az időszakban a mandulafákkal beültetett földek is 1958 négyzetkilométerről 6475 négyzetkilométerre nőttek.

A mandula Kalifornia egyik legfontosabb terménye, és egyben legnagyobb mezőgazdasági exportterméke is. A mandula 70%-át exportálják a tengerentúlra, különösen nagy a kereslet Indiában, Kelet-Ázsiában és az Európai Unióban - írja az euronews. Egyes tudósok szerint az éghajlatváltozás miatt az amerikai nyugat sokkal melegebb és szárazabb lett az elmúlt 30 évben, és az időjárást egyre szélsőségesebb lesz. Az USA országos aszályfigyelő szolgálata arról számolt be, hogy az állam 88%-át sújtotta az "extrém szárazság" augusztus elején.

EZ IS ÉRDEKELHET

A súlyosbodó aszály, immár második éve, csapolja a víztározókat, amelyek vizet szolgáltatnak a Közép -völgyi gazdaságokhoz. A Kaliforniai Vízügyi Minisztérium adatai szerint a Shasta -tó, az állam legnagyobb tava, mindössze 33%-ban, míg a második legnagyobb, az Oroville-tó csak 26%-ban van tele. Májusban az USDA (Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) előrejelzése szerint Kaliforniában a mandulatermés idén rekord nagyságú 1,5 milliárd kilogramm lett volna. Júliusban azonban módosították ezt a becslést 1,3 milliárd kilogrammra, az alacsony vízellátottság és a rekordhőség miatt.

Mivel nem tudnak vizet szerezni vagy engedni maguknak, egyes termelők abbahagyták gyümölcsösök öntözését, és hagyták, hogy a fák meghaljanak. Mások pedig ültetés nélkül hagyják a mezőket, hogy vizet takarítsanak meg mandulájuk számára. Ha nem javul a vízhelyzet, akkor többen a tervezettnél évekkel korábban készülnek kitermelni a gyümölcsösöket.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Fenntarthatóság

Szúnyogvadászokat keresnek a magyar tudósok

A lakosság segítségét kérik a kutatók - pótolhatatlan információt jelentenek az önkéntes észlelések az invazív szúnyogfajok terjedésének tudományos vizsgálatában.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 2. 14:01