Durván megdrágulhat a népszerű rágcsálnivaló: ennek sok magyar nem fog örülni

Durván megdrágulhat a népszerű rágcsálnivaló: ennek sok magyar nem fog örülni

agrarszektor.hu
Veszélyezteti a kaliforniai mandulatermést az egyre nagyobb szárazság, ami a piaci ár további növekedéséhez vezethet. Kaliforniából származik a világ mandulatermelésének 80%-a. Az üzletág 6 milliárd dollárt ér. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint a kaliforniai mandulatermelés az 1995 -ös közel 168 millió kilogrammról rekord 1,4 milliárd kilogrammra nőtt. Ebben az időszakban a mandulafákkal beültetett földek is 1958 négyzetkilométerről 6475 négyzetkilométerre nőttek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A mandula Kalifornia egyik legfontosabb terménye, és egyben legnagyobb mezőgazdasági exportterméke is. A mandula 70%-át exportálják a tengerentúlra, különösen nagy a kereslet Indiában, Kelet-Ázsiában és az Európai Unióban - írja az euronews. Egyes tudósok szerint az éghajlatváltozás miatt az amerikai nyugat sokkal melegebb és szárazabb lett az elmúlt 30 évben, és az időjárást egyre szélsőségesebb lesz. Az USA országos aszályfigyelő szolgálata arról számolt be, hogy az állam 88%-át sújtotta az "extrém szárazság" augusztus elején.

EZ IS ÉRDEKELHET

A súlyosbodó aszály, immár második éve, csapolja a víztározókat, amelyek vizet szolgáltatnak a Közép -völgyi gazdaságokhoz. A Kaliforniai Vízügyi Minisztérium adatai szerint a Shasta -tó, az állam legnagyobb tava, mindössze 33%-ban, míg a második legnagyobb, az Oroville-tó csak 26%-ban van tele. Májusban az USDA (Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) előrejelzése szerint Kaliforniában a mandulatermés idén rekord nagyságú 1,5 milliárd kilogramm lett volna. Júliusban azonban módosították ezt a becslést 1,3 milliárd kilogrammra, az alacsony vízellátottság és a rekordhőség miatt.

Mivel nem tudnak vizet szerezni vagy engedni maguknak, egyes termelők abbahagyták gyümölcsösök öntözését, és hagyták, hogy a fák meghaljanak. Mások pedig ültetés nélkül hagyják a mezőket, hogy vizet takarítsanak meg mandulájuk számára. Ha nem javul a vízhelyzet, akkor többen a tervezettnél évekkel korábban készülnek kitermelni a gyümölcsösöket.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?