Fillérekért megveheted ezeket az élelmiszereket: most érdemes bespájzolni belőlük

Fillérekért megveheted ezeket az élelmiszereket: most érdemes bespájzolni belőlük

agrarszektor.hu
Világszinten és Magyarországon is nagyon kevés hüvelyest fogyasztanak az emberek, a magyaroknak mindössze 43 százaléka sorolja a preferált zöldségek közül az első három helyre ezeket. Pedig amellett, hogy számos jótékony hatással rendelkeznek, egész évben kaphatók és viszonylag jó áron beszerezhetők. De mennyibe kerülnek egyes termékek, illetve miként érdemes raktározni őket, ha az ember hozzájut belőlük egy nagyobb mennyiséghez?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Azzal mindenki tisztában van, hogy az egészségnek és immunrendszernek jót tesz, ha az ember növeli az étrendjében a növényi élelmiszerek arányát, ám a legtöbben még mindig nem veszik komolyan a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságát. A hüvelyeseket illetően még sajnálatosabb a helyzet - írta meg a HelloVidék.

A hüvelyesek értékes növényi fehérjéket és aminosavakat tartalmaznak, és az egészséges étrend részeként segítenek az elhízás, illetve egyes krónikus betegségek, mint a diabétesz, szív- és érrendszeri betegségek és a rák visszaszorításában. Annak ellenére, hogy ilyen magas a tápértékük, a világ legtöbb részén a fogyasztásuk stagnált az elmúlt 30 évben, főleg kontinensünkön, ahol a napi egy főre jutó érték nem haladta meg a 7,5 grammot

- mondta Viktoria Kalinin, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének Európáért és Közép-Ázsiáért felelős kommunikációs szakértője.

A Bonduelle saját felmérést készített arról, milyen és mennyi hüvelyes zöldséget fogyasztanak a magyarok. Az erről kiadott közleményben a cég idézte a FAO (az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete) 2019-es adatait, amely szerint világszerte átlagosan naponta 21 gramm hüvelyest fogyaszt a lakosság fejenként, ez a napi fehérjebevitel 6%-át, a napi energiabevitel 3%-át teszi ki. Az arány az elmúlt három évtizedben stagnált.

A gyártó országos reprezentatív kutatását az NRC készítette 2019. októberében, a kutatást a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének segítségével állították össze. A zöldségfogyasztási és étkezési szokásokra irányuló kérdőívet ezer 18-59 év közötti válaszadó töltötte ki. A kutatás szerint a megkérdezettek 37%-a fogyaszt naponta friss zöldséget. A magyarok kedvenc zöldsége a paradicsom, a burgonya, illetve a paprika, a hüvelyeseket csak a válaszadók 43%-a tette az első három helyre, mint preferált zöldséget.

A hüvelyesek alacsony arányú fogyasztása gazdasági, történelmi és társadalmi-kulturális okokra vezethető vissza, a kutatásából azonban kiderül, hogy a jelenségben szerepet játszhat a fagyasztott és konzerv zöldségek mellőzése is. A megkérdezettek 66% ugyanis a friss zöldségeket részesíti előnyben a főzés során a konzerv és fagyasztott termékekkel szemben, ezáltal sok hüvelyest csak időszakosan van lehetőségük felhasználni. Konzervként 42%, fagyasztva pedig csupán 47% fogyaszt legalább hetente zöldséget, így a válaszadók több mint fele a téli időszakban nélkülöz az étrendjéből sokféle hüvelyest - mutatott rá a kutatás.

Pedig könnyen tárolható és gyorsan elkészíthetők

Az árakat tekintve megnéztük az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Ár Információs Rendszerer (AKI PÁIR) adatait, mely szerint a vidéki fogyasztói piacokon borsót most 450-550 Ft/kg-os áron, zöldbabot 950-1000 Ft/kg-ért lehet venni, tarka és fehér bab 1000 Ft/kg-ért, a lencse pedig 750 Ft/kg áron kapható. Nagybani piacok esetében olcsóbban, a tarka és fehér bab 800 Ft/kg áron vásárolható meg, a lencse 350- 550 Ft/kg áron, a borsó pedig 300-350 Ft/kg áron vehető.

Érdemes tehát szétnézni a piacokon, hiszen könnyen belefuthat az ember egy-egy akcióba, ráadásul alkudni is jobban lehet személyes vásárlás során. Ha valaki jó áron hozzá tud jutni, vagy egy ismerősétől kap egy nagyobb adag borsót, babot vagy lencsét, annak ajánlott ezeket elraktároznia, főleg a téli hónapokra. A HelloVidék annak is utánajárt, hogy hogyan lehet a legkönnyebben tárolni ezeket a hüvelyeseket, ha az ember meg akarja őrizni a frissességüket.

  • Bab tárolása: mielőtt az ember eltenné a babot, érdemes egy estére beáztatni, majd megfőzni. Ha kihűlt, nincs mást teendő, mint kimérni a megfelelő adagokat, annak alapján, egy főzés alkalmával mennyit használnak fel belőle. Ha valaki azt szeretné, hogy a bab megőrizze frissességét, tárolja légmentesen záródó edényben vagy erre készült műanyag zacskóban. Ez azért fontos, mert ezek a tárolási módszerek hosszabb ideig tartják frissen a babot, amit hűtőben tárolva így pár nap múlva is fel lehet használni. A másik opció a fagyasztás, mert ezáltal a bab még tovább tárolható. Ehhez ugyanúgy lehet tárolóedényt vagy fagyasztásra alkalmas zacskókat használni. Fontos tudni, hogy a bab körülbelül egy hónapig áll el a fagyasztóban, ezért érdemes a csomagolásra feljegyezni a dátumot, amikor eltette az ember.
  • Borsó tárolása: mielőtt valaki elraktározná a borsót, meg kell főznie a kívánt mennyiséget. Egy lábasba fel kell tenni legalább két liter vizet, majd ezt fel kell forralni és hozzáadni egy kanál cukrot. Amikor a víz felforrt, le kell kapcsolni alatta a melegítést, majd bele kell tenni a borsót. Legalább 5 percig hagyni kell benne melegedni a borsót, majd a víz leszűrése után hagyni kell kihűlni. Ezután lehet elkezdni az adagolást tárolóedénybe vagy zacskóba, aztán már mehet is a hűtőbe vagy a fagyasztóba. Fagyasztva akár egy évig is lehet fogyasztani.
  • Lencse tárolása: Kevesen tudják, hogy nem csak zacskóban, dobozban, üvegben is lehet tárolni ezt a hüvelyest, hanem hasonló módon is, mint a borsót meg a babot: először beáztatva egy estére, majd utána megfőzve. Ezután a hűtőben, tárolóedényben 3-5 napig is eltartható. De a fagyasztás is választható opció, amivel sokkal tovább, akár egy-két hónapig is el lehet tárolhatni a lencsét. Fontos, hogy itt is érdemes adagolni, akkora adagot elcsomagolni, amit egy kiolvasztás alkalmával fel is fog használni az ember.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?