Zártkörű borkóstoló - világelső borokat mutatott be a Jammertal Borbirtok

Zártkörű borkóstoló - világelső borokat mutatott be a Jammertal Borbirtok

agrarszektor.hu
A CMB 2021-en a világ legjobbjának választott vörösbora volt a Jammertal Borbirtok nemrégiben lezajlott borkóstolójának szépségkirálynője. A szokásokhoz híven két udvarhölgyet is hozott magával. A 2015-ös Cassiopeia Merlot mellett Kövesdi Zsófia főborász a 2012-es Cassiopeia Merlot-t és a 2011-es Koh-I-Noor Merlot-t is bemutatta a Vince Gála keretében megtartott zártkörű rendezvényen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A jelenlegi világelső vörösbornál is jobbakra képes a Jammertal Borbirtok, amelynek célja, hogy mind tökéletesebb és szépségében mind teljesebb vörösborokat kínáljon a prémium minőségre igényes vásárlóknak és borrajongóknak - hangzott el a pincészet közelmúltban megtartott borkóstolóján. A Vince Gála keretében, ám zárt körben megrendezett előadás során Kövesdi Zsófia főborász három kimagasló tételt mutatott be a Jammertal Borbirtoktól. Mint ismert, nemrégiben Grand Gold Medal Revelation Red Wine díjat nyert a Jammertal Borbirtok 2015-ös Cassiopeia Merlot-ja a Concours Mondial de Bruxelles 2021 bor-világversenyen, amely a magyar borszakmában mindezidáig egyedülálló elismerést jelent. A Jammertal Cassiopeia és a Koh-I-Noor borai már eddig is komoly helyezéseket értek el különböző nemzetközi versenyeken, az idei kiemelkedő díj tehát nem előzmények nélküli elismerés.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Forrás: Jammertal Borbirtok

Három kiemelkedő tétel

A közönség bevonásával lezajlott borkóstolón a Jammertal Borbirtok nem csupán a díjnyertes tételt, hanem két régebbi büszkeségét, a 2012-es Cassiopeia Merlot-t és a 2011-es Koh-I-Noor Merlot-t is bemutatta.

Sajátos, hogy a legrangosabb díjat a három közül éppen a legfiatalabb tétel nyerte el. Szeretném azonban bemutatni, hogy a Jammertal Borbirtok ennél jobb borokat is tud kínálni a minőségre fogékony közönségnek

 - mondta el az eseményen Kövesdi Zsófia.

A vertikális kóstoló során a legfiatalabb, 2015-ös tételtől a legidősebb, 2011-es Koh-I-Noor felé haladva ismerkedhettek meg a résztvevők a terítékre került borokkal. A főborász elmondta: mindhárom borban elsősorban az érett, édeskés fűszeres jegyek dominálnak, így a szegfűszeg, a fahéj, de tetten érhető bennük a csokoládé is. Mindegyik bor meglehetősen magas, 14-16 százalékos alkoholtartalommal bír.

Szigorú technológia

Az édeskés jegyek oka nem a maradékcukorban keresendő - szögezte le Kövesdi Zsófia, aki hangsúlyozta: tudatosan törekszik arra, hogy a kész bor cukortartalma a nullához közelítsen, de lehetőség szerint minimális legyen. Ennek oka a Brettanomyces borbetegség elkerülésére tett erőfeszítéseikben keresendő. Mint ismert, a Brettanomyces gombák elsősorban fahordós tárolású/érlelésű boroknál okozhatnak súlyos íz- és szaghibákat. Szaporodásukhoz már kevés maradék cukortartalom is elegendő, ezért a Jammertal Borbirtoknál Kövesdi Zsófia igyekszik a maradékcukrot minimálisra szorítani. A Villányi borvidék karaktere egyébként sem indokolja a cukortartalom megtartását, hiszen a térség talajtani és főleg éghajlati adottságai miatt kevéssé savas borokat ad. Ebből adódóan jelentősebb maradékcukor zavaró lenne a borban. 

Az édeskés ízvilág oka a kishordó használatban keresendő, amely elsősorban vaníliás jegyeket ad a bor számára

 - tette hozzá a főborász.

Forrás: Jammertal Borbirtok

Kína a legfőbb vevő

Az előadáson elhangzott: a bor 18-24 hónapos hordós érlelés után kerül palackba, ahol tovább zajlik annak formálódása, érése. A végeredmény olyan magas minőségű borokat jelent, amelyek a nemzetközi piacokon is szép eredményekkel állják meg a helyüket. 

A kiváló minőség dacára Nyugat-Európában nehéz a francia és olasz borok mellett érdemi piacot nyerni, az egyre inkább borértő, a minőségre igényes és nem utolsósorban fizetőképes kínai piac azonban nagyra értékeli a Jammertal Borbirtok szóban forgó tételeit

 - mondta el Kövesdi Zsófia. Hozzátette: a Jammertal Borbirtok kimagasló tételei több mint nyolcvan százalékban a kínai piacon találnak gazdára.

A főborász elismerte: a nagyon komoly eredménynek számító Grand Gold Medal Revelation Red Wine díj természetesen új megvilágításba helyezi a Jammertal Borbirtok tételeit a meglehetősen zárt és nehezen megnyíló nyugati országok prémium borpiacán is. Ez a díj egyben megmutatta, hogy Villánynak helye van a világ legnagyobbra értékelt kékszőlő termő terroirjai között. Csak világszínvonalú szőlőből lehet világelső bort készíteni. "Villány tesz bennünket naggyá."

A Jammertal Borbirtok Villány nagyobb borászatai közé sorolható, mintegy 85 hektárnyi saját szőlőbirtokkal rendelkezik. Ez a 2015 óta folyó tudatos területvásárlások következménye. Addig a pincészet jobbára szigorú minőségi követelményeket támasztva vásárolt szőlőből dolgozott. Jelenleg a Villányi borvidék legjobb dűlőiben lévő saját szőlőik mellé még évi 25 kitűnő adottságú hektárról fogadnak be kiemelten jó alapanyagokat kipróbált beszállítóktól.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?