Itt az új csodanövény: milliók életét mentheti meg ez a szuperélelmiszer

agrarszektor.hu
A klímaváltozás egyre nehezebbé teszi a megfelelő élelmiszer-ellátást, ám úgy tűnik, hogy egy új szuperélelmiszer megoldhatja a problémát: az enset, az Etiópiában termő banánféle akár 100 millió ember számára jelenthet napi betevő falatot az egyre inkább melegedő világunkban. Ám egyelőre Etiópián kívül még ismeretlen étel.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Kutatók szerint az enset, más neveken etióp/abesszin banán, "hamis banán", "álbanán" hatalmas területeken is termeszthető lenne Afrikában, szélesebb körű alkalmazásával pedig megoldhatóvá válna számos terület élelmiszerellátása. A növény banánszerű termése ehetetlen, de a keményítőtartalmú szára és gyökere erjeszthető, kása és kenyér készíthető belőlük. Az "álbanán" Etiópiában, ahol mintegy 20 millió ember élelmezése függ tőle, alapvető élelmiszer, de máshol nem termesztik, bár vadon élő rokonai - amelyeket nem tartanak ehetőnek - egészen Dél-Afrikáig nőnek, ami arra utal, hogy a növény sokkal szélesebb körben is termeszthető lenne - írja az Infostart a BBC alapján. 

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméret? gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A tudósok mezőgazdasági felmérések és modellezés segítségével úgy vélik, hogy mintegy 100 millió embert volna képes táplálni ez a növény az elkövetkezendő 40 évben, ezzel növelve az élelmezésbiztonságot Etiópiában és más afrikai országokban, köztük Kenyában, Ugandában és Ruandában.

EZ IS ÉRDEKELHET

Van néhány igazán szokatlan tulajdonsága, amelyek teljesen egyedivé teszik ezt a növényt. Bármikor elültethető, bármikor betakarítható, és évelő. Ezért hívják az éhezés elleni fának  

- mondta James Borrell, a Kew-i Királyi Botanikus Kertek kutatója. 

Az előrejelzések alapján Afrikában és azon túl az éghajlatváltozás igen komolyan befolyásolja az alapvető élelmiszernövények terméshozamát és eloszlását. Egyre nagyobb ezért az érdeklődés a világ élelmezését szolgáló új növények iránt, mivel jelenleg néhány alapvető növénytől függünk. Ezt jól mutatja az is, hogy az elfogyasztott kalóriák közel fele három fajból származik: rizsből, búzából és kukoricából. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?