Itt az új csodanövény: milliók életét mentheti meg ez a szuperélelmiszer

Itt az új csodanövény: milliók életét mentheti meg ez a szuperélelmiszer

agrarszektor.hu
A klímaváltozás egyre nehezebbé teszi a megfelelő élelmiszer-ellátást, ám úgy tűnik, hogy egy új szuperélelmiszer megoldhatja a problémát: az enset, az Etiópiában termő banánféle akár 100 millió ember számára jelenthet napi betevő falatot az egyre inkább melegedő világunkban. Ám egyelőre Etiópián kívül még ismeretlen étel.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Kutatók szerint az enset, más neveken etióp/abesszin banán, "hamis banán", "álbanán" hatalmas területeken is termeszthető lenne Afrikában, szélesebb körű alkalmazásával pedig megoldhatóvá válna számos terület élelmiszerellátása. A növény banánszerű termése ehetetlen, de a keményítőtartalmú szára és gyökere erjeszthető, kása és kenyér készíthető belőlük. Az "álbanán" Etiópiában, ahol mintegy 20 millió ember élelmezése függ tőle, alapvető élelmiszer, de máshol nem termesztik, bár vadon élő rokonai - amelyeket nem tartanak ehetőnek - egészen Dél-Afrikáig nőnek, ami arra utal, hogy a növény sokkal szélesebb körben is termeszthető lenne - írja az Infostart a BBC alapján. 

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméret? gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A tudósok mezőgazdasági felmérések és modellezés segítségével úgy vélik, hogy mintegy 100 millió embert volna képes táplálni ez a növény az elkövetkezendő 40 évben, ezzel növelve az élelmezésbiztonságot Etiópiában és más afrikai országokban, köztük Kenyában, Ugandában és Ruandában.

EZ IS ÉRDEKELHET

Van néhány igazán szokatlan tulajdonsága, amelyek teljesen egyedivé teszik ezt a növényt. Bármikor elültethető, bármikor betakarítható, és évelő. Ezért hívják az éhezés elleni fának  

- mondta James Borrell, a Kew-i Királyi Botanikus Kertek kutatója. 

Az előrejelzések alapján Afrikában és azon túl az éghajlatváltozás igen komolyan befolyásolja az alapvető élelmiszernövények terméshozamát és eloszlását. Egyre nagyobb ezért az érdeklődés a világ élelmezését szolgáló új növények iránt, mivel jelenleg néhány alapvető növénytől függünk. Ezt jól mutatja az is, hogy az elfogyasztott kalóriák közel fele három fajból származik: rizsből, búzából és kukoricából. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?