Döbbenetes dolog derült ki a húsfogyasztásról: ezt sokan nem gondolták volna

Döbbenetes dolog derült ki a húsfogyasztásról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Átlagosan évi 80 kilogramm húst fogyasztanak el az EU-s polgárok, ami mindazok mellett, hogy magas szám, a környezetnek sem feltétlenül jó. Bár számtalan helyen hallhattuk, hogy a kérődzők nagy mennyiségben állítanak elő metánt, ami a klímaváltozáshoz is nagyban hozzájárul. Ez részben igaz, de szélsőséges irányba nem szabad sem elmenni, sem gondolkodni. Minden mindennel összefügg, a hangsúly a tudatosságon van. Valamelyest valóban jó volna csökkenteni a húsfogyasztást, de a legfontosabbnak annak kellene lennie, hogy kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozást folytassunk, jó minőségű élelmiszerekből.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az állatok fenntartásához rengeteg táplálékra, földterületre és vízre van szükség. Sok szakértő úgy véli, hogy mérsékelnünk kell a fogyasztásunkat. Dr. Matin Qaim, a Bonni Egyetem munkatársa szerint ha a világon mindenki annyi húst enne, mint az európaiak és az észak-amerikaiak, bizonyosan nem érhetnénk el a klímaváltozás elleni harcban kitűzött célokat. A kutató kiemelte, jelentősen csökkentenünk kell fogyasztásunkat, ideális esetben évi 20 kilogrammra vagy kevesebbre, azaz legalább 75 százalékkal. A szakértő szerint az ukrajnai háború okozta gabonahiány is igazolja, hogy az élelmiszerbiztonság érdekében kevesebb gabonát kellene adnunk állatainknak - írja a 24.hu a Phys.org alapján. A szakember kollégája segítségével vizsgálja új tanulmányukban a húsfogyasztás és a fenntarthatóság kapcsolatát.

EZ IS ÉRDEKELHET

A páros úgy gondolja (és ezt nagyon fontos kihangsúlyozni!), hogy az emberiségnek nem kell sem vegán, sem vegetáriánus étrendre váltania, a problémát nem így kell megoldani - és nem is lehetne. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy nem egy régió létezik, ahol az állattartás adott, a növénytermesztést pedig nem vagy csak nehezen lehetne kivitelezni. A kutatók szerint a gazdag országok fogyasztása jelenti a fő gondot. Bár tény, hogy egyre többen térnek át a növényi alapú étrendekre, ennek ellenére még mindig rengeteg hús fogy Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában. B Qaim úgy véli, hogy a fogyasztást úgy lehetne mérsékelni, ha magasabb lenne az állati eredetű termékek adója. A döntés nyilvánvalóan nem lenne népszerű, érdemes ugyanakkor tisztában lenni vele, hogy a hús magas környezetvédelmi költsége jelenleg nem tükröződik a piaci árakban. Ami pedig elengedhetetlen, hogy a fiatalokat már egészen fiatal korukban el kezdjék edukálni a környezettudatosságra, melyre jó opció lehetne, ha a fenntartható fogyasztás bekerülne a tantervbe. 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03