Aggasztó hírek érkeztek: veszélyben sokak kedvenc sajtja

Aggasztó hírek érkeztek: veszélyben sokak kedvenc sajtja

agrarszektor.hu
Az olasz gasztronómia óriási népszerűségnek örvend világszerte, persze nem véletlenül. Ha kimondjuk azt, hogy tészta, pizza vagy éppen sajt, a legtöbbünknek bizonyára ők jutnak eszünkbe. A Pó völgyében termelik meg az Olaszországban fogyasztott élelmiszer mintegy 40%-át, ilyen például a gabona és a híres parmezán is, ami a völgyben legelő tehenek tejéből készül. Most azonban úgy tűnik, hogy az időjárás az imádott sajtnak is keresztbe tehet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az említett régiót ugyanis súlyos aszály sújtja, a téli csapadék hiánya és az extrém hőség miatt pedig vészesre fordult a helyzet. Az aszály persze nem csak a gazdálkodóknak okoz gondot: Milánóban a polgármester utasítására elzárták a szökőkutakat, egy Bolognához közeli kisvárosban, Castenasoban pedig állítólag megtiltották a fodrászoknak, hogy kétszer mossák meg a vendégek haját, mivel úgy túl sok vizet fogyasztatnának. A gazdálkodók - köztük a sajtkészítők is - epedve várják az esőt, de az nem jön. A becslések szerint nem csak idén nem jön, hanem a helyzet csak egyre rosszabb lesz: a felmelegedés miatt egyre kevesebb téli csapadékra számítanak, az extrém hőhullámok pedig egyre gyakoribbá válnak majd. A jelenlegi előrejelzések szerint a régióban 20-50 százalékkal emelkedhet a hőmérséklet, még akkor is, ha a világ tényleg visszafogja a karbonkibocsátását - írja a Qubit

EZ IS ÉRDEKELHET

A víz nagy úr

A Pó vízszintje jelentősen csökkent a két évvel ezelőttihez képest, a víz viszont elengedhetetlen az élethez és magához a sajtkészítéshez is. A Pó partján terülnek el azok a területek is, ahol az eredetvédett valódi parmezánt készítik. A parmezánhivatalnak igen szigorú előírásai vannak, egy tehénnek ahhoz, hogy megfeleljen ezeknek az előírásoknak, naponta 100-150 liter vízre van szüksége, de további vízköltséget jelent az állatok etetése is. A sajt egyébként 1901 óta eredetvédett, csak azt lehet parmezánnak nevezni, ami megfelel a sajtbizottság elvárásainak, ezeket legutóbb 2011-ben rögzítették.

 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55