2023. október 5. csütörtök Aurél
Megvannak a brutális szárazság nyertesei: ők most nagyot kaszálhatnak a földeken

Megvannak a brutális szárazság nyertesei: ők most nagyot kaszálhatnak a földeken

agrarszektor.hu
Rekord mennyiségű só előállítására számítanak a francia sókészítők. A várakozásokat erősíti, hogy a hőhullámok miatt kiszáradt földeken sokkal könnyebb dolga van az ágazat szereplőinek.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Miközben Franciaországban otthonok maradnak víz nélkül és a szántóföldi növénytermesztésben is nagy problémákat, fennakadásokat okoz a forróság, jó évet zárhatnak azok, akik a só előállításával foglalkoznak. Guerande régió egyik sótermelője szerint ez a felmelegedésnek köszönhető - írta meg az Infostart az Euronews értesülései alapján.

Tény, hogy nekünk jót tesz a meleg, száraz időjárás. Rekordév elé nézünk

- mondta a húsz éve az iparágban dolgozó Francois Durand.

A szakember hozzátette, hogy az elmúlt évtizedben a tengeri sótermelés átlagosan 1,3 tonna volt sótartályonként. Ezzel szemben az idei hozam ennek majdnem a duplája, várhatóan 2,5 tonna lesz.

A termelésnövekedés hátterében az áll, hogy az emelkedő hőmérséklet és a csapadékhiány egyaránt felgyorsította a sós víz elpárolgását. Az ágazatban dolgozók közül sokan azt mondták a Reuters-nak, hogy a következő néhány évre elegendő sótartalékuk van. Eközben az észak-olaszországi rizottórizs-termelők azt mondták, hogy a száraz időjárás miatt fennáll a veszélye annak, hogy a földjeik túl sósak lesznek a következő évek során is a rizstermesztéshez.

Az Európai Aszálymegfigyelő Intézet e héten közzétett adatai szerint az EU földterületeinek 45%-át fenyegeti a szárazság veszélye. A terület további 15%-a a legmagasabb, "riasztási" szintnek felel meg, ami azt jelenti, hogy a növények és a termények károsodnak. A szárazság miatt Franciaországban több mint 100 körzetben nincs folyó ivóvíz. Spanyolországban, ahol júliusban volt a legmelegebb július, a vízkészletek minden idők legalacsonyabb szintjén vannak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?