Megvannak a brutális szárazság nyertesei: ők most nagyot kaszálhatnak a földeken

agrarszektor.hu
Rekord mennyiségű só előállítására számítanak a francia sókészítők. A várakozásokat erősíti, hogy a hőhullámok miatt kiszáradt földeken sokkal könnyebb dolga van az ágazat szereplőinek.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Miközben Franciaországban otthonok maradnak víz nélkül és a szántóföldi növénytermesztésben is nagy problémákat, fennakadásokat okoz a forróság, jó évet zárhatnak azok, akik a só előállításával foglalkoznak. Guerande régió egyik sótermelője szerint ez a felmelegedésnek köszönhető - írta meg az Infostart az Euronews értesülései alapján.

Tény, hogy nekünk jót tesz a meleg, száraz időjárás. Rekordév elé nézünk

- mondta a húsz éve az iparágban dolgozó Francois Durand.

A szakember hozzátette, hogy az elmúlt évtizedben a tengeri sótermelés átlagosan 1,3 tonna volt sótartályonként. Ezzel szemben az idei hozam ennek majdnem a duplája, várhatóan 2,5 tonna lesz.

A termelésnövekedés hátterében az áll, hogy az emelkedő hőmérséklet és a csapadékhiány egyaránt felgyorsította a sós víz elpárolgását. Az ágazatban dolgozók közül sokan azt mondták a Reuters-nak, hogy a következő néhány évre elegendő sótartalékuk van. Eközben az észak-olaszországi rizottórizs-termelők azt mondták, hogy a száraz időjárás miatt fennáll a veszélye annak, hogy a földjeik túl sósak lesznek a következő évek során is a rizstermesztéshez.

Az Európai Aszálymegfigyelő Intézet e héten közzétett adatai szerint az EU földterületeinek 45%-át fenyegeti a szárazság veszélye. A terület további 15%-a a legmagasabb, "riasztási" szintnek felel meg, ami azt jelenti, hogy a növények és a termények károsodnak. A szárazság miatt Franciaországban több mint 100 körzetben nincs folyó ivóvíz. Spanyolországban, ahol júliusban volt a legmelegebb július, a vízkészletek minden idők legalacsonyabb szintjén vannak.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?