Megvannak a brutális szárazság nyertesei: ők most nagyot kaszálhatnak a földeken

Megvannak a brutális szárazság nyertesei: ők most nagyot kaszálhatnak a földeken

agrarszektor.hu
Rekord mennyiségű só előállítására számítanak a francia sókészítők. A várakozásokat erősíti, hogy a hőhullámok miatt kiszáradt földeken sokkal könnyebb dolga van az ágazat szereplőinek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Miközben Franciaországban otthonok maradnak víz nélkül és a szántóföldi növénytermesztésben is nagy problémákat, fennakadásokat okoz a forróság, jó évet zárhatnak azok, akik a só előállításával foglalkoznak. Guerande régió egyik sótermelője szerint ez a felmelegedésnek köszönhető - írta meg az Infostart az Euronews értesülései alapján.

Tény, hogy nekünk jót tesz a meleg, száraz időjárás. Rekordév elé nézünk

- mondta a húsz éve az iparágban dolgozó Francois Durand.

A szakember hozzátette, hogy az elmúlt évtizedben a tengeri sótermelés átlagosan 1,3 tonna volt sótartályonként. Ezzel szemben az idei hozam ennek majdnem a duplája, várhatóan 2,5 tonna lesz.

A termelésnövekedés hátterében az áll, hogy az emelkedő hőmérséklet és a csapadékhiány egyaránt felgyorsította a sós víz elpárolgását. Az ágazatban dolgozók közül sokan azt mondták a Reuters-nak, hogy a következő néhány évre elegendő sótartalékuk van. Eközben az észak-olaszországi rizottórizs-termelők azt mondták, hogy a száraz időjárás miatt fennáll a veszélye annak, hogy a földjeik túl sósak lesznek a következő évek során is a rizstermesztéshez.

Az Európai Aszálymegfigyelő Intézet e héten közzétett adatai szerint az EU földterületeinek 45%-át fenyegeti a szárazság veszélye. A terület további 15%-a a legmagasabb, "riasztási" szintnek felel meg, ami azt jelenti, hogy a növények és a termények károsodnak. A szárazság miatt Franciaországban több mint 100 körzetben nincs folyó ivóvíz. Spanyolországban, ahol júliusban volt a legmelegebb július, a vízkészletek minden idők legalacsonyabb szintjén vannak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?