Durva, ami a magyar boltokban zajlik: már egyre többen vásárolnak így élelmiszereket

Durva, ami a magyar boltokban zajlik: már egyre többen vásárolnak így élelmiszereket

agrarszektor.hu
Az utóbbi időben már napi szinten foglalkoztatja az embereket az élelmiszerárak emelkedése, hiszen sokaknak nem mindegy, mennyit kell ezekre a termékekre költeni, és hogy mennyi pénzből jön ki egy heti nagybevásárlás. Raskó György agrárközgazdász szerint a drágulást legfeljebb a kereslet visszaesése állíthatja meg.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Raskó György agrárközgazdász úgy látja, hogy az élelmiszerárak tekintetében egy új egyensúlyi helyzet fog kialakulni, amihez már a magyar élelmiszerpiac is közelít. A szakember szerint az élelmiszerárak emelkedése elért egy olyan szintet, ami már a fogyasztás egyértelmű csökkenését eredményezi - olvasható az Infostart oldalán. Még az alapvető élelmiszerek esetében is az látszik, hogy az emberek elkezdtek takarékoskodni: kevesebb cukrot, kevesebb tejterméket és tojást vásárolnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az agrárközgazdász szerint ez nemcsak Magyarországra érvényes, hanem egész Nyugat-Európában jellemzővé vált az élelmiszer-kereslet csökkenése. Az élelmiszerek ugyanis, évtizedeken át politikai okokból is az olcsó termékek közé tartoztak.

Most ez változott meg, vége van az olcsó élelmiszerek korszakának

- jelentette ki Raskó György.

A szakember szerint ez nem annyira negatív jelenség, mivel az elmúlt évtizedekben Nyugat-Európában, de Magyarországon is a lakosság rendkívül pazarlóan bánt az élelmiszerekkel, és millió tonnás mennyiségben dobtak ki azt. A drágulás és a kereslet csökkenése ennek a pazarlásnak is véget vethet - mutatott rá az agrárközgazdász, aki ugyanakkor szomorú tényként említette azt, hogy az élelmiszerárak növekedésében Magyarország élen jár, az uniós átlagnak több mint duplája a hazai élelmiszer-infláció.

Még a hatósági áras termékekkel együtt is utolértük azokat a környező országokat, ahol korábban az élelmiszerek valamivel drágábbak voltak. Most Magyarország az alapvető élelmiszerárakat tekintve gyakorlatilag elérte az osztrák, szlovák és a szlovén szintet

- mondta ki Raskó György.

Az agrárközgazdász külön is szólt a húsárak emelkedéséről. Szerinte ezt elsősorban az elképesztő mértékű takarmánydrágulás és az energiaárak emelkedése okozza. E két tényező adja ugyanis az állattenyésztés költségeinek közel 80%-át. Raskó György szerint, mivel itt újabb emelkedés várható, ezért bármelyik állatfaj esetében számítani lehet arra, hogy a fogyasztói árak is tovább fognak növekedni. Úgy véli, hogy most egész Európában a sertéshús ára fog nőni, de várhatóan a tojás is drágulni fog.

A szakember azonban azt mondta, hogy a drágulással nem emelkedik majd a gazdák nyeresége, mivel a költségeik még a bevételeiknél is gyorsabban nőnek. Így legfeljebb arra lesz elég a többletbevétel, hogy ne menjenek tönkre. Raskó György beszélt arról is, hogy mára az állattenyésztés minden ágazata nagyüzemivé vált. A magas energia- és takarmányárak miatt ugyanis eltűntek a háztáji állattartók, a nagyüzemek pedig nyereséget akarnak termelni.

Az agrárszakember ugyanakkor arról is beszélt, hogy a rendkívül magas költségek miatt még a megemelkedett felvásárlási árak ellenére is csak nagyon alacsony az állattenyésztés jövedelmezősége. Úgy véli, ezt hosszabb távon nem lehet fenntartani. Ezért ő arra számít, hogy a takarmányárak csökkenni fognak. A nemzetközi piacokon máris körülbelül 100 euróval, vagyis 40 ezer forinttal olcsóbb a takarmánybúza tonnánkénti ára. Raskó György reményei szerint ezt az árcsökkenést nem fogják lenyelni a takarmánykeverők, és így stabilizálódhatnak a takarmányárak is.

Viszont továbbra is árfelhajtó marad az energia folyamatos drágulása. Márpedig az állattenyésztés nagy energiafogyasztó, hiszen fűteni és hűteni is kell a telepeket, ez pedig nem olcsó dolog 

-emelte ki Raskó György.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?