Nagyot drágulhat ez az élelmiszer Magyarországon: jöhet az újabb áremelkedés

Nagyot drágulhat ez az élelmiszer Magyarországon: jöhet az újabb áremelkedés

agrarszektor.hu
Jelentősen megdrágulhatnak a borok Magyarországon, az Agrárminisztérium és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa ugyanis a tavalyinál 10-20 százalékkal magasabb szőlőárakat tart indokoltnak. Az áremelés oka az aszály, ami nem tett jót az ültetvényeknek, emellett a termesztők költségei is elképesztően megemelkedtek. 

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Reális az Agrárminisztérium 10-20 százalékos árnövekedést mutató előrejelzése, ami jellemzően a borszőlőkre vonatkozik - mondta az InfoRádióban Varga Máté, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja. Kiemelte, a drágulást majd csak a tél folyamán, a jövő évi borárakban fogják érezni a fogyasztók, és habár a csemegeszőlő árát kevésbé befolyásolja, kétségtelen, hogy hatással lesz rá. Varga Máté közölte, az áremelés oka részben az, hogy a szőlőtermesztők költségei az idén jelentősen emelkedtek, és az infláció miatt a családok megélhetése is több bevételt igényel. 

Az idei termésről egyelőre még nehéz lenne bármit is mondani. Csak az biztos, hogy a szüret a megszokottnál korábban fog kezdődni, mivel a nagy forróságban minden szőlőfajta hamarabb érik. Az is biztos, hogy az aszály miatt, főleg az északkeleti és részben a dunántúli borvidékeken a fürtök kisebbek és a bogyók létartalma is alacsonyabb, így a kipréselt must valamivel kevesebb lesz. Viszont a keletkező borok minőségét reményeink szerint ez nem fogja negatívan befolyásolni

- tájékoztatott a szakember.

Varga Máté beszélt arról is, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa segítségével a borvidékek árprognózist adhatnak ki, ez az előrejelzés azonban inkább csak tájékoztató jellegű, amely a tavalyi szőlőtermesztési árak, az előző évi mennyiségek, a készletjelentések, illetve a termésbecslések alapján készül. A borvidékek eltérhetnek egyébként a most megadott 10-20 százalékos áremeléstől, ugyanis lehetőségük és jogkörük is van arra, hogy az árak előrejelzését fajtánként adják meg. A szakember hangsúlyozta, talán még nem volt olyan szüret, amikor a piaci kérdéseket ilyen sok bizonytalansági tényező befolyásolta volna, mint az idén.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?