Nagyot drágulhat ez az élelmiszer Magyarországon: jöhet az újabb áremelkedés

Nagyot drágulhat ez az élelmiszer Magyarországon: jöhet az újabb áremelkedés

agrarszektor.hu
Jelentősen megdrágulhatnak a borok Magyarországon, az Agrárminisztérium és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa ugyanis a tavalyinál 10-20 százalékkal magasabb szőlőárakat tart indokoltnak. Az áremelés oka az aszály, ami nem tett jót az ültetvényeknek, emellett a termesztők költségei is elképesztően megemelkedtek. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Reális az Agrárminisztérium 10-20 százalékos árnövekedést mutató előrejelzése, ami jellemzően a borszőlőkre vonatkozik - mondta az InfoRádióban Varga Máté, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja. Kiemelte, a drágulást majd csak a tél folyamán, a jövő évi borárakban fogják érezni a fogyasztók, és habár a csemegeszőlő árát kevésbé befolyásolja, kétségtelen, hogy hatással lesz rá. Varga Máté közölte, az áremelés oka részben az, hogy a szőlőtermesztők költségei az idén jelentősen emelkedtek, és az infláció miatt a családok megélhetése is több bevételt igényel. 

Az idei termésről egyelőre még nehéz lenne bármit is mondani. Csak az biztos, hogy a szüret a megszokottnál korábban fog kezdődni, mivel a nagy forróságban minden szőlőfajta hamarabb érik. Az is biztos, hogy az aszály miatt, főleg az északkeleti és részben a dunántúli borvidékeken a fürtök kisebbek és a bogyók létartalma is alacsonyabb, így a kipréselt must valamivel kevesebb lesz. Viszont a keletkező borok minőségét reményeink szerint ez nem fogja negatívan befolyásolni

- tájékoztatott a szakember.

Varga Máté beszélt arról is, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa segítségével a borvidékek árprognózist adhatnak ki, ez az előrejelzés azonban inkább csak tájékoztató jellegű, amely a tavalyi szőlőtermesztési árak, az előző évi mennyiségek, a készletjelentések, illetve a termésbecslések alapján készül. A borvidékek eltérhetnek egyébként a most megadott 10-20 százalékos áremeléstől, ugyanis lehetőségük és jogkörük is van arra, hogy az árak előrejelzését fajtánként adják meg. A szakember hangsúlyozta, talán még nem volt olyan szüret, amikor a piaci kérdéseket ilyen sok bizonytalansági tényező befolyásolta volna, mint az idén.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?