Leáldozóban a magyar almalének? Mi lesz így sokak kedvenc italával?

Leáldozóban a magyar almalének? Mi lesz így sokak kedvenc italával?

agrarszektor.hu
Az idei almatermés igen gyenge lett - az elmúlt tíz év leggyengébb hazai termése várható idén -, ám vélhetőleg az almapiacon is vissza fog esni a kereslet, ezért még átlagos import mellett is ki tudja elégíteni az igényeket. A léalmapiacon azonban hiány lesz, hiszen csak fél gőzzel tudnak működni a feldolgozók. 

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az elmúlt tíz év leggyengébb hazai almatermése várható idén, mindössze 300-350 ezer tonna almatermés prognosztizálható, de a következő hetek időjárásának függvényében az sem zárható ki, hogy a 300 ezer tonnát sem fogja elérni - mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Hasonlóan gyenge termést utoljára 2007-ben, majd 2011-ben szüretelhettek az almatermelők, amikor 214 ezer tonna, illetve 300 ezer tonna termett. Az almatermés akkor mindkét évben a súlyos fagykárok miatt zuhant a mélybe. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az már nem újdonság, hogy idén az aszály az alföldi országrészben okozta a legnagyobb károkat, augusztus végéig itt esett a legkevesebb csapadék. Ez alól bizony nem képezett kivételt a legnagyobb almatermő területet adó Szabolcs-Szatmár-Bereg megye sem. Azok az ültetvények, melyek öntözetlenek voltak és jéghálóval sem takarták őket, nagyon súlyos veszteség keletkezett. Minderre rátesz egy lapáttal, hogy nemcsak az idei évi termésben, hanem már a jövő évi termésalapokat érintően is károk lettek, hiszen a hazai almaültetvények háromnegyede öntözetlen, így nagy valószínűséggel már a jövő évre is gyenge termést lehet prognosztizálni. A nyugati országrészben már egy fokkal jobb volt a helyzet, hiszen ott júniusban 100-150 mm csapadék hullott.

Apáti Ferenc, mint fogalmazott, a tavaszi fagyok hatása is érződik a termésen, de ezúttal nem a fagyok vitték el a termés jó részét, hanem a tavaly nyár óta tartó csapadékhiány. Ám hiába lett gyenge a termés, a hazai igényeket - ami 120-140 ezer tonna - ki fogják tudni elégíteni jó minőségű almákkal. A FruitVeB a hazai étkezési-almatermést 100-110 ezer tonnára várja. Egyúttal arra számítanak, hogy az almafogyasztás 10-20%-ot vissza fog esni, köszönhetően a magas inflációnak és a megnövekedett kiadások miatt. Éppen ezért lesz elegendő, jó minőségű alma a polcokon.

EZ IS ÉRDEKELHET

A csapadékhiányos időnek annyi pozitív hatása volt, hogy a kórokozók jelenlétét visszafogta, ugyanakkor a számos hőhullám az alma kalciumtartalmára, keménységére és tárolhatóságára kedvezőtlenül hatott. Összességében pedig el lehet mondani, hogy idén átlagos-jó minőséget takarítanak be a termelők. A hűvös szeptemberi idő kedvező a később érő piros almák színeződése szempontjából. A terméskiesés elsősorban egyébként a feldolgozóipari alapanyagot érinti, tehát léalmából jelentős mennyiség hiányzik. A léüzemek várhatóan 180-200 ezer tonna almával számolhatnak, a termés 60 százaléka kerülhet a feldolgozókba - ez a mennyiség azonban a léüzemek kapacitásának mindössze felére lesz elég.

Bármilyen furának tűnik is ez a kijelentés ennyire nagy aszály után, de az almatermesztők számára fontos volna, hogy a szüret hátralevő részében ne legyen további jelentős csapadékos időszak, mert ez veszélyezteti a szüret megfelelő időben való elvégzését

- jelzett egy lehetséges kockázatot Apáti Ferenc.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az almaárakat jellemzően a kereslet-kínálat változása mozgatja, nem pedig a költségek. A léalma kilónkénti felvásárlási ára jelenleg 40 forint plusz áfa, amelyhez 2 forint felár jár a hosszú távú szerződés alapján szállítóknak vagy a speciális ipari rezisztens fajtákra. A gala fajta szürete során a termelőnek fizetett jellemző nettó ár 120 forint plusz áfa volt. Az áruházakban meghirdetett akciók 329 és 399 forint között hirdetett bruttó fogyasztói áron zajlottak, de a FruitVeB elnöke szerint „már-már arcpirító” - 299 forintos akciók is egyre gyakoribbak. Ez azt jelenti, hogy a termelői árak és az áruházlánci beszállítási árak egyelőre nem emelkedtek nagyobb mértékben 2021-hez képest, tehát nem tükrözik a költségek növekedését. Különösen kritikus kérdés, hogy a hűtőházak jelentős energiaköltség-emelkedését hogyan lehet érvényesíteni az éves almaforgalmazásban

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 3. 06:06