Most lehull a lepel a vadhúsokról: ezt biztosan sokan nem tudták eddig

Most lehull a lepel a vadhúsokról: ezt biztosan sokan nem tudták eddig

agrarszektor.hu
A vadhús egy igen ízletes, egészséges élelmiszer, ugyanakkor nagyon ritkán kerül a családok asztalára. Az ünnepi időszakban azonban ez a húsféle is kelendőbb. Szakemberek szerint érdemes lenne rendszeresen fogyasztani vaddisznó, őz- vagy éppen szarvashúst. A rémhírek és a tévhitek pedig könnyen eltérítik a kíváncsi vásárlót, éppen ezért gyakran döntenek úgy az emberek, hogy marad a jól ismert házi sertés- és baromfihús a kosárban. Ráadásul még egyet lökött mindezen a sertéspestis is, hiszen 2018 áprilisa óta van jelen Magyarországon, azóta esett is a vaddisznóhús iránti érdeklődés, de a szarvashús és az őzhús továbbra is népszerű, bár ennek ára változatlanul magas.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Pedig ágazati szinten is kiemelt figyelmet kap, hiszen a vadhúsok a tradicionális magyar konyha részét képezik, ráadásul olyan egészséges ételek készíthetők belőlük, amelyek megfelelnek a legújabb fogyasztói elvárásoknak is. Az Agrárminisztérium korábbi közleménye szerint, kiemelt feladatuknak tekinti, hogy vadhúsból készült termékek kerülhessenek a magyar családok asztalára. A szakhatóságokon keresztül arra is fokozott figyelmet fordítanak, hogy megbízható, nyomon követhető, rendezett eredetű, egészséges és tiszta hús jusson el a fogyasztókhoz - írja a HelloVidék.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az emberek vadhúsról szerzett ismeretei elkoptak, ma a háztartásokban kevésbé készítenek vadhúst, alacsony a fogyasztása. Éppen ezért a kormány célja a vadhús népszerűsítése, hiszen természetes élelmiszer, fenntartható, bio jellegű terméknek minősül, hazai, valamint az új, konyhakész termékeknek köszönhetően a kényelmi trendeknek is megfelel. A kormány a vadhús népszerűsítése érdekében időről időre kampányokat indít. Hiszen a vadhúst és az abból készült ételeket már gyermekkorban szükséges lenne népszerűsíteni, a közétkezésbe is bevezetni

- nyilatkozta a közleményben Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Az év végén, ünnepi időszakban általában nő a kereslet a vadhúsok iránt. Idén mivel már nincsenek étterem bezárások és élénkül a turizmus, ezért valamilyen szinten normalizálódni látszódik a piaci helyzet. Ugyanakkor az infláció és az energiaárak növekedése miatt a vadhúsok esetében is áremelkedés tapasztalható, ami miatt a korábbi évekhez képest inkább visszafogott keresletre lehet számítani a vadhúsok esetében a hazai piacon. Az export tekintetében az év vége mindig erős időszaknak számít, így az export további élénkülése várható.

EZ IS ÉRDEKELHET

Zsebbenyúlós fogás, viszont ajánlott a fogyasztása

1. Csak hús és semmi zsír

A vadonélő állatoknak a húsában gyakorlatilag nincsen zsír. Az alacsony zsírtartalom a vadállatok aktív életmódjának és természetes táplálkozásának tudható be. A vadon élő állatok húsa nagyobb arányban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, mint például az omega-6 és az omega-3. Ez pedig csökkenti a koleszterinszintet és csökkenti az egyéb krónikus betegségek kockázatát is. Emellett számos vizsgálat igazolta, hogy a vadhús összetétele a csupasz, bőr nélküli csirkemellhez hasonlít vagyis számokban ez a következőképpen néz ki: egy adag vadhús körülbelül 110-130 kalóriát, 2 gramm zsírt és 25 gramm fehérjét tartalmaz. A szarvasok, a jávorszarvak például rengeteg vitamint- és ásványi anyagot tartalmaznak, ráadásul kiváló vasforrások, de megtalálható bennük a B12, B6 vitamin is.

2. Nincs benne hozzáadott hormon és antibiotikum

Vannak olyan egészséges táplálkozási módok, diéták, amelyekben kiemelt szerepet töltenek be a vadhúsok. Ilyen például a Paleo-diéta is. Akik ezt a fajta étrendet követik, gyakran emlegetik azokat a kutatásokat, melyek szerint a természetes szteroid hormonok hatása elhanyagolható mértékben befolyásolja az emberi egészséget, mégis úgy tűnik, hogy az antimikrobiális szerek - amelyeket az állattenyésztésben használnak - egyre inkább negatív hatást fejthet ki az emberi szervezetre. Ezeket az injekciókat állatok növekedésének elősegítésére használják, és káros hatással vannak a normál emberi bélflórára. Sőt, szerepet játszhatnak az antibiotikum-rezisztencia kialakulásában is. Éppen ezért, ha több vadhúst fogyasztunk, azzal a szervezetünknek is kedvezünk. A vadon élő állatok étkezését és fejlődését nem befolyásolják különböző szerekkel, így húsuk igazán egészséges és zamatos marad.

EZ IS ÉRDEKELHET

3. Különleges ízvilág

A vadon élő állatoknak megvan a magas, sajátos íze. És mielőtt azt feltételeznénk, hogy az íz szubjektív mindenki száj íze alapján, akkor azt kell mondanunk, hogy ez tévedés. A vadon élő, erdei állataink folyamatos "edzésben", mozgásban vannak, ez pedig javítja a vérkeringésüket. Ennek eredménye pedig, hogy a fokozott vérkeringés javítja a hús ízét is. Tény, hogy egy aktív, vadon élő állat húsa valószínűleg keményebb, tömöttebb szerkezetű mint egy kevésbé aktív, tenyésztett állat húsa, viszont több ízvegyülettel van tele. Épp ezért javasolják azt a szakemberek, hogy bármilyen vadhúsból készítünk ételt, azt főzzük vagy süssük lassan és szánjunk rá időt. Így lesz puha és omlós az elkészült étel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?