Méregdrága luxus a wagyu, mégis megveszik

Méregdrága luxus a wagyu, mégis megveszik

Sokak számára bizonyára felfoghatatlan lehet az, hogy egy kiló húsért 100 ezer forintot kifizessen - pedig van, aminek bizony ennyi az ára. Egy top minőségű wagyu kilója ugyanis valóban megütheti ezt az összeget, viszont fontos kiemelni, hogy ez nem minden wagyura igaz, nem kerül minden gramm hús többe az aranynál. Persze, az árát akkor is megkérik. A sokakat foglalkoztató kérdés, hogy vajon miért kerülhet ennyibe és valóban indokolt-e ez az ár? Elöljáróban annyit, hogy ahogyan a mondás is tartja: az idő pénz.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A wagyumarhát régebben leginkább rizsföldeken használták igavonóként, majd a japán gazdák a vágás során felfigyeltek a különleges hússzerkezetre, ami egyetlen másik fajtára sem jellemző. A zsírszövetek az izomrostokon belül és azok között egyenletesen oszlanak el, ettől lesz a hús különlegesen puha, márványozott - és ez az, ami az árban is megmutatkozhat. Katona Nándor Szilveszter, a Hortobágy faluvéghalmi Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy igazi kuriózumnak számít ez a húsféle, amit értékelnek a vásárlói:

Nagyon pozitív a visszajelzés a fogyasztók részéről. Vannak termékeink különböző boltokban, éttermekben is, és azt látjuk, hogy nagyon rákaptak az emberek, szeretik, különösen a wagyu hamburger húspogácsát.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tulajdonos-ügyvezető kifejtette azt is, hogy a legjobb minőségű wagyu steak kilója akár a 100 ezer forintot is elérheti. Az „átlagember” számára szinte felfoghatatlan, hogy mi kerül ennyibe egy kiló húson, ennek ellenére bőven van rá kereslet: éttermekbe is szállítanak, valamint egy-egy multihoz is. Utóbbiba, mint kiderült, nem is tudnak annyit vinni, mint amekkora igény lenne rá.

Miért ennyi az annyi?

A „sima” marhahús sem tartozik épp a legolcsóbb húsfélék közé, hát még a wagyu a maga, akár 100 ezres árával. Hogy miért ennyi? A kérdésre a válasz az időben keresendő:

Nagyon egészséges wagyuhús, és van egy olyan sajátos tulajdonsága, hogy amellett, hogy szépen márványozott, a zsír telítetten, a hús szövetei közé ágyazottan, szépen rétegződve helyezkedik el, nem pedig a hús mellett. A telítetlen zsír nem annyira egészséges. A wagyuhoz nem is kell külön zsírt vagy olajat tenni, amikor az ember elkészíti. Emellett egyedi, különleges íze van, valamint a genetika és a kialakult piac is hozzájárul az árhoz. Ráadásul a vágási súlyt hozzávetőleg 36 hónap alatt éri el, szemben a többi fajtától, amelyeknek ugyan ehhez mindössze 16-20 hónapra van szükségük

- mondta Katona Nándor Szilveszter.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ebben más a wagyutartás

Az állat szépen akklimatizálódott, viszont át kellett alakítani a tenyésztési programot. Ez a fajta például télen nem szeret elleni, nem jól viseli ellés után a hűvös, csapadékos időjárást. Hiába fekete a szőrük, mégis inkább nyáron, a melegben szeretnek elleni. Nyáron szinte nincs is elhullás. Továbbá máshogy kell takarmányozni is őket, ami szintén nem könnyű és olcsó feladat.

Az elkészítése sem könnyű

Nándor szerint sokan abban a tévhitben voltak/vannak, hogy könnyű az elkészítése, hiszen elég egy forró serpenyő, egy kis só, bors, és már tulajdonképpen készen is van. Ugyanakkor nagyon nem mindegy, milyen minőségű a hús, milyen a szerkezete, milyen vastag, mekkora az átmérője, milyen a hőmérséklete stb., minden steak más, nincs két egyforma.

Ez nem csak annyiból áll, hogy le van írva egy papíron, mennyi ideig kell sütni és milyen hőfokon. Ehhez tapasztalat is kell, és nagyon sok tényezőt kell figyelembe venni. Még az éttermekben sem készül mindig tökéletesen.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 16. 06:01