Őrülten drágulnak ezek az élelmiszerek Magyarországon: itt az újabb áremelés

Őrülten drágulnak ezek az élelmiszerek Magyarországon: itt az újabb áremelés

agrarszektor.hu
Elképesztően megdrágultak az élelmiszerek Magyarországon, amit az is jól mutat, hogy 2022 november és december között stagnálás - az árstopolt áruk kivételével - csak kevés termékre volt jellemző, ilyen például a paprika és a sárgarépa. Az átlagos drágulást a trappista sajt vezeti, aminek az ára egyetlen hónap alatt 18,7 százalékkal ment fel. Azonban általában is látványossá vált, hogy a december a tejtermékeknél hozott erős inflációt. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A G7 42 élelmiszerből álló szubjektív fogyasztói kosarának adatai szerint decemberben nem volt nagyobb az éves infláció, mint novemberben, a drágulás az előző év azonos időszakához képest mindkét hónapban kerekítve 49 százalék volt. Ugyanakkor azt látni, hogy tavaly november és december között, stagnálás - az árstopolt áruk kivételével - csak kevés termékre volt jellemző. A narancs és a fehérrépa ára egyetlen hónap alatt (sorrendben) 27 és 23 százalékkal esett vissza, a paprika és a sárgarépa 7-6 százalékkal lett olcsóbb.

Az átlagos drágulást a trappista sajt vezeti, ennek az ára egyetlen hónap alatt 18,7 százalékkal ment fel. Azonban általában is látványossá vált, hogy a december a tejtermékeknél hozott erős inflációt. A 2,8-as UHT tejjel már csak azért sem érdemes komolyan foglalkozni, mert szinte soha nem látni a boltokban, és valószínűleg ezen a kormány új rendelete - miszerint, a kereskedők kétszer többet tartsanak az árstopolt termékekből - sem fog változtatni, a bolt ugyanis hiába adja le a kétszeres rendelést, ha nincs a gyártónál áru. 

A lap felmérése szerint az 1,5-ös UHT tej december végén átlagosan 380 forintba, a 2,8-as ESL tej 433 forintba, az 1,5-ös ESL tej pedig 395 forintba került. Emellett a 20%-os zsírtartalmú tejföl 12,%-kal került többe, de a joghurt, a túró és a 1,5%-os tej ára is 10%-kal nőtt. Mindezek miatt pedig lehetséges arra következtetni, hogy a tejtermékek drágulása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ilyen brutális élelmiszerinflációt tapasztalunk itthon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?