Románia meghosszabbítja az élelmiszer-árrés korlátozását

Románia meghosszabbítja az élelmiszer-árrés korlátozását

agrarszektor.hu
Az alapélelmiszerek árrésének korlátozásáról szóló jogszabály hatályának meghosszabbításáról döntött a román kormány, sőt, novembertől további termékekre is kiterjesztik a rendelkezést. A módszer a korábbi magyar árstoppal ellentétben nem a fogyasztói árat, hanem a nagy- és kiskereskedők, valamint a feldolgozók marzsait maximalizálja.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

- közölte a bukaresti mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium. A rendelkezés így 2024. január 31-ig marad érvényben.

20 és 5 százalék a határ

A nyári sürgősségi rendelet 14 alapélelmiszer árát korlátozta: meghatározott összetételű és kiszerelésű fehér kenyérre, friss tehéntejre, telemeára (román sajtféleség), joghurtra, búzalisztre, kukoricadarára, tojásra, napraforgóolajra, csirkehúsra, sertéshúsra, friss zöldségre, gyümölcsre, burgonyára és cukorra vonatkozott.

További termékekre is kiterjesztik

November 1-től a korlátozást újabb hét termékre terjesztik ki: meghatározott kiszerelésű kerekszemű rizsre, kalácsra, sűrített paradicsomlére, meghatározott zsírtartalmú tejfölre, margarinra, élesztőre, körtére, fokhagymára és darált húsra.

"A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az intézkedés meghozta a várt hatást. Megállítottuk az élelmiszerek túlzott drágulását, sok érintett terméknél jelentős árcsökkenés figyelhető meg. Ezért minden okunk megvan arra, hogy folytassuk ezt az intézkedést, amely különösen az alacsony és közepes jövedelmű családokat védi" - mondta a pénteki kormányülésen a román miniszterelnök.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 24. 12:38