Szereted a paradicsomot? Akkor ezt mindenképp tudnod kell a zöldségről

Szereted a paradicsomot? Akkor ezt mindenképp tudnod kell a zöldségről

agrarszektor.hu
A World Processing Tomato Council február 13-ai éves közgyűlését követően a jelenlegi ipari paradicsom termésbecslése 47 millió tonna. Ez 6 százalékkal több, mint a 2023-ban globálisan feldolgozott 44,4 millió tonna. A globális volumen növekedése teljes egészében a Kínában elért meglepő, 40%-os volumennövekedésnek köszönhető. Fontos megjegyezni, hogy szokatlan lenne, ha Kína ebben a szakaszban pontos előrejelzést adna, mivel ezt általában csak március végén vagy április elején teszi. A WPTC arra számít, hogy akkorra már biztosabb számokkal fog rendelkezni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A déli félteke országaiban az ipari paradicsom betakarítás folyamatban van, az előrejelzés Argentínában 680 000 tonnára emelkedett, mivel a betakarítás jól halad, akárcsak Chilében, ahol továbbra is 1,4 millió tonnát várnak. Ausztráliában a prognózis 223 000 tonna marad, de az esőzések miatt a végső mennyiség alacsonyabb lehet. Eközben a Dél-afrikai Köztársaságban 160 000 tonnás termésre számítanak. A nyári betakarítás megkezdődött, már 12 000 tonnát feldolgoztak, kritikus problémák nélkül a tervezett ütemterv szerint - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A január végi utolsó adatokhoz képest Kaliforniára és a legtöbb AMITOM országra vonatkozó előrejelzés nem változott, kivéve Spanyolországot, ahol a jobb vízellátottság miatt 2,3 millió tonnáról 2,6 millió tonnára nőtt a várható mennyiség. Kínában a február eleji tavaszi fesztivál miatt az összes feldolgozóüzem és a nagyobb termelők szabadságon voltak. Ezért az statisztikák még pontatlanok, így még túl korai lenne pontos becsléseket adni. A jelenleg rendelkezésre álló információk, a vetőmagok értékesítési volumene és a várható feldolgozási volumen alapján a 2024-es termés becsült mennyisége 11 millió tonna. Ugyanakkor Kínában a belföldi fogyasztás drámaian növekszik.

Kanadában az előzetes jelzések szerint a szerződéses mennyiség 530 000 tonna lesz. Míg Oroszországban a jelenlegi előrejelzés szerint 650 000 tonna paradicsomot fognak feldolgozni, csaknem megismétlik a korábbi eredményt. A szankciók és korlátozások miatt a vetőmagból hiány van, így a tervek módosulhatnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?