Rájár a rúd ezekre a termelőkre: de idén felcsillanhat a remény

Rájár a rúd ezekre a termelőkre: de idén felcsillanhat a remény

agrarszektor.hu
A szokásosnál később indult és eleinte döcögősen kezdődött, de azóta jelentős felfutást mutatott a spanyol szamócaszezon. A spanyol szamócatermesztőkre az utóbbi években rájár a rúd, a 2023-as idényt is jelentős hullámvölgyek jellemeztek, komoly időjárási problémákkal.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A spanyol szamócaszezon 2024-ben a szokásosnál később indult, ami a decemberi és a januári exportmennyiségek 30%-os csökkenésében is megmutatkozott - bár hozzá kell tenni, hogy értékben mindössze 8%-os volt a visszaesés. Megjegyzendő, hogy 2023-ban is hasonló jelenséget figyelhettünk meg a spanyol szamócaexport tekintetében, komoly hiány azonban az európai piacokon akkor sem keletkezett, inkább az lett a következmény, hogy áprilisra-májusra nyúlt át a szezon.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Junta de Andalucía információ szerint a 11. hétre az értékesített mennyiség elérte a teljes szezonban várható forgalom 35%-át, miután a piacra kerülő mennyiség egy hét alatt 12%-kal bővült. A kínálat jelentős növekedése miatt a 10. héten uralkodó 2,25 €/kg (875 Ft/kg) átlagár hirtelen 1,53 €/kg (595 Ft/kg) környékére esett vissza. Ez hatással volt az exportpiacokon, különösen Franciaország és Németország nagybani piacain tapasztalható árakra is: a német piacokon 4,94 €/kg (1920 Ft/kg) körül alakult az átlagár, és míg Párizsban a Rungis nagybani piacon az 1 kg-os tálcás kiszerelésű tételek ára 4,90 €/kg (1905 Ft/kg) körül mozgott, a Spanyolországhoz sokkal közelebb fekvő Perpignanban, a Saint Charles nagybanin 17%-kal csökkent az ár, és már 3,31 €/kg (1290 Ft/kg) körül cseréltek gazdát az egykilós tálcák - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A 2024-es év legelején a legfőbb spanyol szamócatermesztő körzetben, az országos termés 95%-át adó Huelva környéki térségében még akkora volt az aszály, hogy öntözési korlátozást kellett elrendelni. Később azonban változott a helyzet, sőt, a februári, rothadást okozó esőzések miatt az idei szezonban elmaradt a Húsvét ünnepnapjait követő árzuhanás - ilyenkor megszokott jelenség, hogy a Húsvéthétfőt követő kedden az értékesítő létesítmények (piacok, boltok) zárva tartását követően több napi szedés egyszerre ömlik a piacra, így rövid időre gödörbe kerülnek az árak. Most azonban a rendelkezésre álló árukészlet nagyjából fele volt a  megszokottnak, így ez az árvölgy nem jelent meg.

A spanyol szamócatermesztőkre az utóbbi években rájár a rúd: a Freshuelva közlése szerint a 2022/23-as szezonban 243,3 ezer tonna szamócát exportáltak, ami 10%-os csökkenést jelent az előző évi volumenhez képest. A tavalyi idényt jelentős hullámvölgyek jellemeztek, komoly időjárási problémákkal: a kiültetés időszakában uralkodó rekkenő hőség miatt a növények közel 30%-át újra kellett ültetni. Emellett az év eleji extrém hideg is súlyosan befolyásolta a termést, és az áprilisi szokatlanul magas hőmérséklet is negatívan hatott a szamóca minőségére. Mindez a termelés 10%-os visszaesését és az előző kampányhoz képest csak kismértékű áremelkedést eredményezett, ami a termelők által viselt költségek növekedésével együtt a termés jövedelmezőségének jelentős csökkenését eredményezte. A gond elsősorban a belföldi piacon jelentkezett, mivel a betakarított mennyiség visszaesése ellenére az exporttételek áremelkedése miatt a kivitelből származó árbevétel a tavalyihoz képest 0,22%-kal emelkedett (571 millió euróra).

EZ IS ÉRDEKELHET

A 2021/22-es szezonban ugyancsak csökkenés, 4% körüli visszaesés történt a spanyol szamócaágazatban az egy évvel korábbi volumenhez képest. A 270,1 ezer tonnás export keretében ugyan átlagosan 2,8%-kal magasabb áron sikerült értékesíteni a termést, ez azonban messze nem volt elég a decemberben a rossz időjárási körülmények miatt amúgy is borús kilátásokkal induló idény jövedelmezővé tételéhez. A gazdáknak leginkább a termelési költségek emelkedése okozott problémákat: már a 2021-es év végéig 48%-kal emelkedett a műtrágyák, 33%-kal a víz, és 46%-kal a fólia ára, amit a márciusban kitört fuvarozósztrájk és az ukrán háború begyűrűző hatásai csak tovább súlyosbítottak. A szezon utolsó pár hetében ráadásul a termés nagy részét már feldolgozásra kellett küldeni a szokottnál korábban érkező hőség miatt. A magas csúcshőmérsékletek egyben azt is jelentették, hogy más uniós országok korábban kezdhették meg a szezont, így a 2021/22-es szamócaidény Huelvában a szokásosnál jóval hamarabb zárult.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?