Rájár a rúd ezekre a termelőkre: de idén felcsillanhat a remény

Rájár a rúd ezekre a termelőkre: de idén felcsillanhat a remény

agrarszektor.hu
A szokásosnál később indult és eleinte döcögősen kezdődött, de azóta jelentős felfutást mutatott a spanyol szamócaszezon. A spanyol szamócatermesztőkre az utóbbi években rájár a rúd, a 2023-as idényt is jelentős hullámvölgyek jellemeztek, komoly időjárási problémákkal.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A spanyol szamócaszezon 2024-ben a szokásosnál később indult, ami a decemberi és a januári exportmennyiségek 30%-os csökkenésében is megmutatkozott - bár hozzá kell tenni, hogy értékben mindössze 8%-os volt a visszaesés. Megjegyzendő, hogy 2023-ban is hasonló jelenséget figyelhettünk meg a spanyol szamócaexport tekintetében, komoly hiány azonban az európai piacokon akkor sem keletkezett, inkább az lett a következmény, hogy áprilisra-májusra nyúlt át a szezon.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Junta de Andalucía információ szerint a 11. hétre az értékesített mennyiség elérte a teljes szezonban várható forgalom 35%-át, miután a piacra kerülő mennyiség egy hét alatt 12%-kal bővült. A kínálat jelentős növekedése miatt a 10. héten uralkodó 2,25 €/kg (875 Ft/kg) átlagár hirtelen 1,53 €/kg (595 Ft/kg) környékére esett vissza. Ez hatással volt az exportpiacokon, különösen Franciaország és Németország nagybani piacain tapasztalható árakra is: a német piacokon 4,94 €/kg (1920 Ft/kg) körül alakult az átlagár, és míg Párizsban a Rungis nagybani piacon az 1 kg-os tálcás kiszerelésű tételek ára 4,90 €/kg (1905 Ft/kg) körül mozgott, a Spanyolországhoz sokkal közelebb fekvő Perpignanban, a Saint Charles nagybanin 17%-kal csökkent az ár, és már 3,31 €/kg (1290 Ft/kg) körül cseréltek gazdát az egykilós tálcák - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A 2024-es év legelején a legfőbb spanyol szamócatermesztő körzetben, az országos termés 95%-át adó Huelva környéki térségében még akkora volt az aszály, hogy öntözési korlátozást kellett elrendelni. Később azonban változott a helyzet, sőt, a februári, rothadást okozó esőzések miatt az idei szezonban elmaradt a Húsvét ünnepnapjait követő árzuhanás - ilyenkor megszokott jelenség, hogy a Húsvéthétfőt követő kedden az értékesítő létesítmények (piacok, boltok) zárva tartását követően több napi szedés egyszerre ömlik a piacra, így rövid időre gödörbe kerülnek az árak. Most azonban a rendelkezésre álló árukészlet nagyjából fele volt a  megszokottnak, így ez az árvölgy nem jelent meg.

A spanyol szamócatermesztőkre az utóbbi években rájár a rúd: a Freshuelva közlése szerint a 2022/23-as szezonban 243,3 ezer tonna szamócát exportáltak, ami 10%-os csökkenést jelent az előző évi volumenhez képest. A tavalyi idényt jelentős hullámvölgyek jellemeztek, komoly időjárási problémákkal: a kiültetés időszakában uralkodó rekkenő hőség miatt a növények közel 30%-át újra kellett ültetni. Emellett az év eleji extrém hideg is súlyosan befolyásolta a termést, és az áprilisi szokatlanul magas hőmérséklet is negatívan hatott a szamóca minőségére. Mindez a termelés 10%-os visszaesését és az előző kampányhoz képest csak kismértékű áremelkedést eredményezett, ami a termelők által viselt költségek növekedésével együtt a termés jövedelmezőségének jelentős csökkenését eredményezte. A gond elsősorban a belföldi piacon jelentkezett, mivel a betakarított mennyiség visszaesése ellenére az exporttételek áremelkedése miatt a kivitelből származó árbevétel a tavalyihoz képest 0,22%-kal emelkedett (571 millió euróra).

EZ IS ÉRDEKELHET

A 2021/22-es szezonban ugyancsak csökkenés, 4% körüli visszaesés történt a spanyol szamócaágazatban az egy évvel korábbi volumenhez képest. A 270,1 ezer tonnás export keretében ugyan átlagosan 2,8%-kal magasabb áron sikerült értékesíteni a termést, ez azonban messze nem volt elég a decemberben a rossz időjárási körülmények miatt amúgy is borús kilátásokkal induló idény jövedelmezővé tételéhez. A gazdáknak leginkább a termelési költségek emelkedése okozott problémákat: már a 2021-es év végéig 48%-kal emelkedett a műtrágyák, 33%-kal a víz, és 46%-kal a fólia ára, amit a márciusban kitört fuvarozósztrájk és az ukrán háború begyűrűző hatásai csak tovább súlyosbítottak. A szezon utolsó pár hetében ráadásul a termés nagy részét már feldolgozásra kellett küldeni a szokottnál korábban érkező hőség miatt. A magas csúcshőmérsékletek egyben azt is jelentették, hogy más uniós országok korábban kezdhették meg a szezont, így a 2021/22-es szamócaidény Huelvában a szokásosnál jóval hamarabb zárult.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?