Egyre többen mondanak le erről az élelmiszerről az EU-ban: mi folyik itt?

Egyre többen mondanak le erről az élelmiszerről az EU-ban: mi folyik itt?

agrarszektor.hu
Az uniós állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió lakosságának 8,3 százaléka nem engedheti meg magának a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozást. Emellett arra is rámutattak, hogy a hús- és tejtermékek megadóztatásának milyen kedvezőtlen hatásai lehetnek, különösen az amúgy is sérülékeny társadalmi csoportokra nézve.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az Európai Unióban százból nyolc ember nem engedheti meg magának a megfelelő táplálkozást, vagyis az EU lakosságának 8,3%-a nem engedheti meg magának, hogy minden második nap húst, halat vagy ezzel egyenértékű vegetáriánus ételt fogyasszon, derült ki az Eurostat 2022-es adatainak vizsgálata során - írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ez egyébként a 2021-es adatokhoz képest (7,3%) egy százalékkal magasabb értéket jelent. Ami pedig a szegénység kockázatának kitettek arányát illeti (19,7%), ez az érték 2,2%-kal magasabb a 2021-ben rögzített értéknél (17,5%).

Ez a helyzet igen aggasztó és az eredmények között meglehetősen nagy eltérések tapasztalhatók az egyes uniós országok között. A szegénység kockázatának kitett emberek aránya - tehát azoknak az aránya, akik nem engedhetik meg maguknak a megfelelő táplálkozást - Bulgáriában (44,6%) a legmagasabb, Bulgáriát Románia (43%) és Szlovákia (40,5%) követi. Ezzel szemben a legalacsonyabb arányt Írországban (5%) regisztrálták, Írországot Luxemburg (5,1%) és Ciprus (5,6%) követi.

A háztartások szintjén a súlyos anyagi és társadalmi nélkülözési ráta kiszámításához megfigyelt tételek között szerepel az a képesség, hogy a fogyasztók minden második nap megengedhessenek maguknak egy húst, csirkét, halat tartalmazó, vagy ezzel egyenértékű vegetáriánus étkezést, amely a szociális jogok európai pillérének egyik fő mutatója a Szociális Eredménytábla Mutatók között.

Tekintettel erre az aggasztó helyzetre Európában - egy olyan régióban, amelyet a legfejlettebbek között tartanak számon - meglehetősen logikátlannak tűnik a hús- és tejtermékek megadóztatásának gondolata, amely intézkedésnek a célja az állati eredetű élelmiszerek vásárlásának visszaszorítása, mely által más típusú élelmiszerek, például a hüvelyesek és a zöldségek nagyobb vonzerőre tehetnének szert a fogyasztók körében. A környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartó törekvések során nem szabad megfeledkezni arról, hogy a hús és az állati eredetű élelmiszerek pótolhatatlan forrásai az alapvető tápanyagoknak, amelyek gyakran hiányoznak vagy nem hozzáférhetőek a növényi eredetű élelmiszerekből. A fenntartható termelés biztosítása természetesen fontos, de nincs értelme olyan leegyszerűsítő megoldásokat erőltetni, amelyek a lakosság bizonyos rétege számára még inkább ellehetetlenítené a megfelelő táplálékokhoz való hozzájutást.

A húsadó veszélyeztetné a megfelelő tápanyagbevitelt, ami tovább rontaná a jelenlegi helyzetet. Ráadásul a magasabb jövedelemmel rendelkezők valószínűleg továbbra is ugyanannyi húst fogyasztanának, míg a kevésbé szerencsések még inkább nélkülöznének, vagy gyengébb minőségű élelmiszereket vásárolnának, amely növelné a társadalmi egyenlőtlenséget. A jó minőségű vörös hús, csirke és hal megfizethetőségének folyamatos fenntartása, a hozzáférhetőség biztosítása elengedhetetlen ahhoz, hogy az emberek egészséges és teljes értékű ételeket választhassanak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?