Rengetegen mondanak le a sajtról, tojásról: ezt eszik inkább helyettük

Rengetegen mondanak le a sajtról, tojásról: ezt eszik inkább helyettük

agrarszektor.hu
Folyamatosan nő a növényi alapú termékek népszerűsége, a növényi alternatívákkal tej, tojás, hús, sajt és a joghurt is könnyedén kiváltható. De miért érdemes ezeket kipróbálni, pontosan milyen pozitív hatásokkal járhat, ha növényi alapú termékekkel váltunk ki hagyományos élelmiszereket?

Extra Early Bird jegyek az Agrárszektor 2025 konferenciára!

Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

Megállás nélkül emelkedik a növényi alapú termékek iránti kereslet. A Kifli.hu szakértői szerint az ilyen termékek népszerűségének növekedése jó irány, hiszen a növényi alternatívák nemcsak egészségügyi előnyökkel járnak, hanem a fenntarthatóságot is szolgálják. Ahogy a WWF 2024-es jelentése is rámutat, az állati eredetű élelmiszerek előállítása jelentős erőforrás-felhasználással és környezeti terheléssel jár. Egy ember éves húsfogyasztása közel fél futballpályányi földet igényel, míg egy átlagos európai által egy év alatt elfogyasztott tejtermékek előállítása körülbelül 1 600 fürdőkádnyi, azaz több mint 240 ezer liter vizet emészt fel - írja közleményében a Kifli.hu.

Tej: nemcsak laktózérzékenyeknek

A növényi italok nemcsak laktózmentesek, de telített zsírtartalmuk is alacsonyabb a hagyományos tejnél, így támogatják a szív- és érrendszer egészségét. Egy burgonya alapú ital különösen fenntartható választás, hiszen a krumpli termesztése kevesebb vizet és földet igényel, mint a gabona- vagy dióféléké.

Tojás: koleszterintől mentes alternatívák

A növényi tojáshelyettesítők - mint az aquafaba (vagyis a csicseriborsó főzőleve) - ideálisak a sütéshez, például habcsók vagy piskóta készítéséhez. A chia- vagy lenmagpép tökéletes kötőanyag péksüteményekhez vagy palacsintákhoz, míg a sárgaborsó-fehérjéből készült alternatívák omlettekhez és rántottához lehetnek kiváló választás. Ezek a helyettesítők nem tartalmaznak koleszterint, alacsony a zsírtartalmuk, ráadásul környezetbarátabb megoldást kínálnak, mint a hagyományos tojás.

Hús: növényi alapú termékek a bolygóért és az egészségesebb életért

A növényi alapú húshelyettesítők nemcsak fenntarthatóbbak, mint a hagyományos húsok - a gyártásukhoz kevesebb vizet, földterületet és energiát használnak fel -, de fehérjetartalmuk is magas, miközben mentesek a hormonoktól, antibiotikumoktól. Ízben és állagban ráadásul ma már szinte észrevétlenül váltják ki a klasszikus húsokat - olvasható a közleményben. 

Sajt: alacsonyabb zsír- és kalóriatartalom

A növényi alapú sajtok, például a kesudióból vagy mandulából készült sajtkrémek, természetes módon mentesek a telített zsíroktól, sokszor pedig B12-vitaminnal vagy kalciummal is dúsítják őket. Ezek az alternatívák ideálisak a laktózérzékenyek számára, miközben csökkentik az étrend általános zsír- és kalóriatartalmát, úgyhogy a diétához is remekül passzolnak.

Joghurt: Probiotikumok tej nélkül? Igen!

A növényi joghurtok ugyanolyan probiotikum-tartalommal rendelkeznek, mint tejtermékből készült társaik, de laktózmentesek és gyakran hozzáadott cukor nélkül készülnek. A kókusz- és zabjoghurtok különösen népszerűek azok körében, akik szeretnék elkerülni a tejtermékek puffasztó hatását.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Változás az élelmiszerpiacon
Élelmiszer

Változás az élelmiszerpiacon

Az elmúlt időszakban az agrárgazdaságot érő egyik leglényegesebb kihívás az inputárrobbanás és a magas inflációs környezet volt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. szeptember 13. 14:01