Rengetegen mondanak le a sajtról, tojásról: ezt eszik inkább helyettük

Rengetegen mondanak le a sajtról, tojásról: ezt eszik inkább helyettük

agrarszektor.hu
Folyamatosan nő a növényi alapú termékek népszerűsége, a növényi alternatívákkal tej, tojás, hús, sajt és a joghurt is könnyedén kiváltható. De miért érdemes ezeket kipróbálni, pontosan milyen pozitív hatásokkal járhat, ha növényi alapú termékekkel váltunk ki hagyományos élelmiszereket?

Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!

Jelentkezzen vagy jelölje kollégáját, barátját, ismerősét a Portfolio Agrárdíjaira!

A decemberi Agrárszektor konferencián immár 11. alkalommal adjuk át 10 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!

Megállás nélkül emelkedik a növényi alapú termékek iránti kereslet. A Kifli.hu szakértői szerint az ilyen termékek népszerűségének növekedése jó irány, hiszen a növényi alternatívák nemcsak egészségügyi előnyökkel járnak, hanem a fenntarthatóságot is szolgálják. Ahogy a WWF 2024-es jelentése is rámutat, az állati eredetű élelmiszerek előállítása jelentős erőforrás-felhasználással és környezeti terheléssel jár. Egy ember éves húsfogyasztása közel fél futballpályányi földet igényel, míg egy átlagos európai által egy év alatt elfogyasztott tejtermékek előállítása körülbelül 1 600 fürdőkádnyi, azaz több mint 240 ezer liter vizet emészt fel - írja közleményében a Kifli.hu.

Tej: nemcsak laktózérzékenyeknek

A növényi italok nemcsak laktózmentesek, de telített zsírtartalmuk is alacsonyabb a hagyományos tejnél, így támogatják a szív- és érrendszer egészségét. Egy burgonya alapú ital különösen fenntartható választás, hiszen a krumpli termesztése kevesebb vizet és földet igényel, mint a gabona- vagy dióféléké.

Tojás: koleszterintől mentes alternatívák

A növényi tojáshelyettesítők - mint az aquafaba (vagyis a csicseriborsó főzőleve) - ideálisak a sütéshez, például habcsók vagy piskóta készítéséhez. A chia- vagy lenmagpép tökéletes kötőanyag péksüteményekhez vagy palacsintákhoz, míg a sárgaborsó-fehérjéből készült alternatívák omlettekhez és rántottához lehetnek kiváló választás. Ezek a helyettesítők nem tartalmaznak koleszterint, alacsony a zsírtartalmuk, ráadásul környezetbarátabb megoldást kínálnak, mint a hagyományos tojás.

Hús: növényi alapú termékek a bolygóért és az egészségesebb életért

A növényi alapú húshelyettesítők nemcsak fenntarthatóbbak, mint a hagyományos húsok - a gyártásukhoz kevesebb vizet, földterületet és energiát használnak fel -, de fehérjetartalmuk is magas, miközben mentesek a hormonoktól, antibiotikumoktól. Ízben és állagban ráadásul ma már szinte észrevétlenül váltják ki a klasszikus húsokat - olvasható a közleményben. 

Sajt: alacsonyabb zsír- és kalóriatartalom

A növényi alapú sajtok, például a kesudióból vagy mandulából készült sajtkrémek, természetes módon mentesek a telített zsíroktól, sokszor pedig B12-vitaminnal vagy kalciummal is dúsítják őket. Ezek az alternatívák ideálisak a laktózérzékenyek számára, miközben csökkentik az étrend általános zsír- és kalóriatartalmát, úgyhogy a diétához is remekül passzolnak.

Joghurt: Probiotikumok tej nélkül? Igen!

A növényi joghurtok ugyanolyan probiotikum-tartalommal rendelkeznek, mint tejtermékből készült társaik, de laktózmentesek és gyakran hozzáadott cukor nélkül készülnek. A kókusz- és zabjoghurtok különösen népszerűek azok körében, akik szeretnék elkerülni a tejtermékek puffasztó hatását.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Változás az élelmiszerpiacon
Élelmiszer

Változás az élelmiszerpiacon

Az elmúlt időszakban az agrárgazdaságot érő egyik leglényegesebb kihívás az inputárrobbanás és a magas inflációs környezet volt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Majd a mázsa megmondja! (x)

KWS repcehibridek: piacvezető stabilitás, modern genetika és kiemelkedő terméseredmények 2025-ben is.

EZT OLVASTAD MÁR?