Ez a mediterrán növény nálunk is terem: aranyat ér, valódi csodaszer

Ez a mediterrán növény nálunk is terem: aranyat ér, valódi csodaszer

agrarszektor.hu
A rukkola egyre népszerűbb Magyarországon, mivel ízletes, egészséges és könnyen termeszthető. Magas vitamin- és antioxidáns-tartalma miatt jótékony hatású, termesztése pedig egyszerű, így akár otthon is nevelhető.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

Ha valaki ebédre vagy vacsorára salátát választana, esetleg köretként hús mellé, a Földközi-tenger térségéből származó rukkola remek opció. Bár kinézetre inkább salátára emlékeztet, a rukkola valójában a mustárfélék családjába tartozik, és Magyarországon is egyre népszerűbb - írja a Sokszínű Vidék.

Miért érdemes rukkolát fogyasztani, és hogyan termeszthető?

A rukkola (Eruca sativa) a mediterrán konyha egyik kedvelt alapanyaga, amely nemcsak ízletes, hanem rendkívül egészséges is. Ez a mustárfélék családjába tartozó növény egyre népszerűbb Magyarországon is, hiszen könnyen termeszthető, és számos jótékony hatása van.

EZ IS ÉRDEKELHET

Miért érdemes rukkolát fogyasztani?

A rukkola nemcsak különleges, kissé csípős, borsos ízével hódít, hanem tápanyagokban is rendkívül gazdag. Kiváló forrása az A-, C- és K-vitaminnak, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és a csontok egészségéhez.  Magas antioxidáns-tartalma segít semlegesíteni a szabad gyököket, csökkentve ezzel a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Rosttartalmának köszönhetően elősegíti az emésztést és hozzájárul a bélrendszer egészségéhez. Káliumtartalma segít a vérnyomás szabályozásában, valamint támogatja a szív- és érrendszeri egészséget, emellett fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, hiszen rendkívül kevés kalóriát tartalmaz, ugyanakkor tápanyagokban gazdag.

Hogyan lehet termeszteni a rukkolát?

A rukkola termesztése rendkívül egyszerű, ezért akár kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak vele.

  • Talaj és hely: Napfényes helyet és jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt igényel.
  • Vetési idő: Kora tavasszal, március-áprilisban vethető szabadföldbe, de akár nyár végén, augusztus-szeptemberben is el lehet vetni másodvetésként.
  • Öntözés: Mérsékelt öntözést igényel, nem szereti a túl száraz talajt, de a pangó víztől is óvni kell.
  • Betakarítás: Már 3-4 hét után fogyasztható, amikor a levelek elérik a 10-15 cm-es méretet. Érdemes folyamatosan szedni, hogy mindig friss hajtások fejlődjenek.
EZ IS ÉRDEKELHET

Hogyan fogyasztható?

A rukkola sokoldalúan felhasználható a konyhában. Kiváló alapja lehet zöldsalátáknak, paradicsommal, mozzarellával vagy akár gyümölcsökkel kombinálva. Egy kis rukkolával ízletesebbé tehetjük a szendvicseket és hamburgereket. Frissen rászórva pikáns ízt ad a pizzáknak és a tésztaételeknek és bazsalikom helyett rukkolából is készíthetünk ízletes pestót olívaolajjal, fokhagymával és parmezánnal.

A rukkola nemcsak egészséges, hanem rendkívül ízletes is, és könnyedén beilleszthető a mindennapi étrendbe. Ráadásul egyszerűen termeszthető, így akár saját kertünkben is élvezhetjük friss leveleit. Ha szeretnénk változatosságot vinni a táplálkozásunkba, érdemes kipróbálni ezt a különleges zöldséget!

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?