Így termessz zöldséget otthon pillanatok alatt: ehhez még kert sem kell

Így termessz zöldséget otthon pillanatok alatt: ehhez még kert sem kell

agrarszektor.hu
Nincs is jobb dolog annál, mint amikor learathatjuk munkánk gyümölcsét - vagy épp zöldségét. Csak besétálunk a kertünkbe vagy kimegyünk az erkélyünkre, és leszedjük a friss termést, majd jóízűen elfogyasztjuk. Ha nem szeretnénk hosszú hónapokat eltölteni a termesztéssel és a gondozással, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen számos szuper zöldség létezik, amit kevesebb mint 2 hónap alatt már betakaríthatunk. Ráadásul a legtöbbhöz még kert sem szükséges. Alábbi cikkünkben összeszedtünk ezek közül néhányat.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A konferenciára idén először 0. nappal is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Mesclun saláta

Ezt a zöldséget februártól - kezdetben fóliába, üvegházba téve - egész őszig folyamatosan vethetjük, az igényeknek megfelelően, illetve a kertben felszabaduló hely arányában. Főnövénynek, elő- és utónövénynek egyformán megfelel. Többször is visszavághatjuk.

Mogyoróhagyma

A mogyoróhagyma vagy salottahagyma a vöröshagyma egy változata, melyet főképp kiskertekben, háznál termesztenek. Hagymája kisebb a vöröshagymáénál. A termesztés kezdetétől számított 2 hónapon belül pedig fogyasztható is - írja a balconygardenweb.

EZ IS ÉRDEKELHET

Rukkola

A rukkola szintén jó választás, bár inkább nyáron érdemes belekezdeni a termesztésbe. A rukkolát és a nyár végét főleg az kapcsolja össze, hogy afféle utolsó pillanatos termény, mivel elvetett magjai akár 2-3 hét alatt kihajtanak annyira, hogy a konyhában használhatóvá váljanak a levelek. A termesztéshez alig szükséges valami, a talajra nem érzékeny, tehát a nyár végére kiürült ágyásokba simán vethető, de az erkélyen is elég egy-két nagyobb cserép, vagy egy termetesebb virágláda, és némi általános termőföld az induláshoz.

Edamame bab

Az edamame magyarul nem más, mint a szójabab zsenge, éretlen formája. Azaz úgy lehet elképzelni a kettő kapcsolatát, mint a zöldborsót és a sárgaborsót. Várhatóan két hónapon belül készen áll a betakarításra.

Kelkáposzta

A kelkáposzta ültetése nem igényel különösebb szaktudást, de fontos, hogy a megfelelő talajt válasszuk, amely tápanyagban gazdag és jó vízelvezetéssel rendelkezik. Az ültetés előtt azonban érdemes az előző évi növényi maradványokat eltávolítani és a talajt alaposan felásni. Tavasszal célszerű ültetni. Magról is lehet termeszteni, a kelkáposzta magjai általában 7-10 napon belül kicsíráznak, és ha elérik a 10 cm-es magasságot, akkor átültethetjük őket a kertbe. 2 hónapon belül szüretelhetünk is. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Brokkoli

Kora tavasszal a föld még nem kész befogadni olyan növények magvait, amelyek érzékenyek a fagyokra, ezért érdemes a meleg biztonságos környezetben nevelgetni azokat, míg palántává nem érnek. A brokkoli magvakat ültessük műanyag poharakba, vagy ládákba, amit március közepén már el is kezdhetünk. 5-7 hét után már láthatjuk is ahogy kifejlődnek a kis brokkoli palánták. Ekkor már ki is ültethetjük őket a szabadba.

Cékla

Vannak rövidebb és hosszabb tenyészidejűek, vannak kisebbek és nagyobbak is. Egy azonban közös bennük: akkor érdemes őket betakarítani, amikor a céklagumók körülbelül akkorák, mint egy kisebb teniszlabda. Ha túl sokat várunk a betakarítással, a gyökér túlságosan megfásodik, és ilyenkor már nem érdemes elfogyasztani.

Spenót

A spenót gyorsan növő zöldség, ezért a türelmetlen kertészek számára ideális választás. Ezen felül a spenót kiválóan alkalmas köztes termesztésre is. A spenótmagokat 2-3 centiméter mélyre és viszonylag közel egymáshoz, egymástól 3-4 centiméteres távolságra érdemes elvetni. A sorok egymástól 20-30 centiméter távolságra helyezkedjenek el. A spenót optimális csírázási hőmérséklete 10 és 20 °C között van, és az első csírák megjelenésére egy-két hét múlva már lehet is számítani.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?