2021. január 18. hétfő Piroska

Hírek - Élelmiszer

Aggasztó, mennyi magyar tejet visznek külföldre

Jelentős mértékben emelkedett a nyerstej ára az Európai Unióban és a környező országokban a piaci folyamatok hatására. Magyarországon ezzel szemben stagnálás tapasztalható, ezért egyre növekszik a hazai nyerstej-kivitel. Az alapanyag itthon tartásához a hazai felvásárlási árak emelésére van szükség.
 
 

Az elmúlt két évben kínálati piaccal néztek szembe az európai uniós tejtermelők, a jelentős túltermelés hatására pedig drasztikusan csökkenni kezdett a nyerstej ára - mondta Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett tejágazati egyeztetésen. Az alacsony árak miatt számtalan európai termelő felhagyott tevékenységével.

2017. január-májusban az Európai Unióban (EU) számottevően visszaesett a nyerstej-beszállítás a tavalyi év azonos időszakához képest, emellett a tejzsír alapú tejtermékek mennyiségének csökkenése volt megfigyelhető. Ezzel párhuzamosan viszont az ilyen jellegű termékek iránti kereslet folyamatosan bővül, a vajat ugyanis egészségügyi szempontból „rehabilitálták”, a fogyasztók „természetes” eredetű termékként tekintenek rá, fogyasztása világszerte divatossá vált.

Ennek következtében az európai tejzsír (vaj, tejszín) árak évtizedes rekordokat döntögetnek ezekben a hetekben. Az európai vajtermelés éves bázison 6 százalékot esett, miközben az EU-s vajkészletek gyakorlatilag eltűntek. A Föld déli féltekéjén tapasztalt kedvezőtlen időjárás, az EU dinamikus kínai vajexport-növekedése is nagyban hozzájárul a soha nem látott tejzsír-árakhoz. Ez a folyamat begyűrűzött a nyerstej-piacra is, az olasz és holland spot (azonnali) piaci árak augusztusra meghaladták a 43-44 eurocentet (130-133 forint) kilogrammonként.

Eközben a hazai nyerstej átlagár 2017. január óta a 90-92 forintos sávban stagnál, ami a hazai nyerstej-kivitel növekedéséhez vezet. Ahhoz, hogy az alapanyag Magyarországon maradjon, elengedhetetlen a nyerstej-árak rendezése

 - tájékoztatott Harcz Zoltán.

Szükség van a beszállítói pozíciók erősítésére - hangsúlyozta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára. Ugyanakkor a hazai árualap megvédése elképzelhetetlen a termékpálya valamennyi szereplőjének összefogása nélkül - tette hozzá.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke szerint a tejtermelőknek, a feldolgozóknak, a kis- és nagykereskedőknek, illetve a fogyasztóknak egyaránt érdekük, hogy a hazai tejágazat stabil maradjon. Amennyiben a jövőben kizárólag import termékek lesznek a piacon, nem lesz beleszólásunk a tejágazat stabilitásába.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu