Az ukránok nem viccelnek: durva, ami az ország almatermésével történt

Az ukránok nem viccelnek: durva, ami az ország almatermésével történt

agrarszektor.hu
2021 szeptemberében az ukrán almaexport 2,3-szorosára bővült az egy évvel korábbihoz képest, ami rekordközeli eredménynek számít. Ugyanakkor az almaexport kiszállítási üteme rekordnak tekinthető, köszönhetően annak, hogy Ukrajnában több mint kéthetes késéssel kezdődött meg a Gala betakarítása, így az ukránok 2021 szeptemberében másfél-két hét alatt majdnem annyi almát exportáltak, mint 2018-ban az egész hónap során.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az EastFruit elemzői szerint az ukrán almaexport 2021 szeptemberében 2,3-szorosára bővült a 2020 szeptemberi adatokhoz képest - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.. Ez csak azért nem új rekord, mert három éve, 2018 szeptemberében, amikor az árak rekord alacsonyra estek, és az ukrajnai almatermés is csúcsot döntött, a kivitel valamivel magasabb volt mint az idén. A 2021. szeptemberi almaexport kiszállítási üteme azonban rekordnak tekinthető, tekintettel arra, hogy Ukrajnában több mint kéthetes késéssel kezdődött meg a Gala, az első exportfajta betakarítása. Ez azt jelenti, hogy az ukránok 2021 szeptemberében másfél-két hét alatt majdnem annyi almát exportáltak, mint 2018-ban az egész hónap során. Ugyanakkor az idei exportpartnerek száma valamivel kisebb volt, mint három éve - az ukrán almát idén 12 országba juttatták el, míg 2018-ban még 15 országba szállítottak.

A partnerek számának csökkenése az almaszüret késői megkezdésével magyarázható. Tény, hogy a távoli országokba szánt almát, ahová tengeri konténerekben szállítják a termékeket, a betakarítás után kondicionált hőmérsékletre kell hűteni, és etiléngátlóval kell kezelni. Az almákat csak ezt követően válogatják és csomagolják a szállításhoz, így több napba telik, mire az almát felkészítik arra, hogy kibírja Közel-Kelet, Ázsia vagy Afrika országaiba történő szállítást. Egy másik tényező a szállítókonténerek fizikai rendelkezésre állása és költsége, amivel idén óriási problémák vannak világszerte. Ezért nagyon sokatmondó az a tény, hogy az ukrán exportőröknek szeptemberben több mint 350 tonna almát sikerült konténerekben Ázsia, a Közel-Kelet és Afrika távoli országaiba szállítaniuk. Az ukrán almaexport jövedelmezősége átlagosan másfél-kétszerese a hazai piacon történő értékesítéshez képest - az Ukrán Kertészeti Szövetség exportplatformjának becslései szerint, ezért az elkövetkező hónapokban a kivitel további dinamikus növekedésére és földrajzi terjeszkedésére számítanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31