2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Élelmiszer

Az ukránok nem viccelnek: durva, ami az ország almatermésével történt

2021 szeptemberében az ukrán almaexport 2,3-szorosára bővült az egy évvel korábbihoz képest, ami rekordközeli eredménynek számít. Ugyanakkor az almaexport kiszállítási üteme rekordnak tekinthető, köszönhetően annak, hogy Ukrajnában több mint kéthetes késéssel kezdődött meg a Gala betakarítása, így az ukránok 2021 szeptemberében másfél-két hét alatt majdnem annyi almát exportáltak, mint 2018-ban az egész hónap során.
 
 

Az EastFruit elemzői szerint az ukrán almaexport 2021 szeptemberében 2,3-szorosára bővült a 2020 szeptemberi adatokhoz képest - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.. Ez csak azért nem új rekord, mert három éve, 2018 szeptemberében, amikor az árak rekord alacsonyra estek, és az ukrajnai almatermés is csúcsot döntött, a kivitel valamivel magasabb volt mint az idén. A 2021. szeptemberi almaexport kiszállítási üteme azonban rekordnak tekinthető, tekintettel arra, hogy Ukrajnában több mint kéthetes késéssel kezdődött meg a Gala, az első exportfajta betakarítása. Ez azt jelenti, hogy az ukránok 2021 szeptemberében másfél-két hét alatt majdnem annyi almát exportáltak, mint 2018-ban az egész hónap során. Ugyanakkor az idei exportpartnerek száma valamivel kisebb volt, mint három éve – az ukrán almát idén 12 országba juttatták el, míg 2018-ban még 15 országba szállítottak.

A partnerek számának csökkenése az almaszüret késői megkezdésével magyarázható. Tény, hogy a távoli országokba szánt almát, ahová tengeri konténerekben szállítják a termékeket, a betakarítás után kondicionált hőmérsékletre kell hűteni, és etiléngátlóval kell kezelni. Az almákat csak ezt követően válogatják és csomagolják a szállításhoz, így több napba telik, mire az almát felkészítik arra, hogy kibírja Közel-Kelet, Ázsia vagy Afrika országaiba történő szállítást. Egy másik tényező a szállítókonténerek fizikai rendelkezésre állása és költsége, amivel idén óriási problémák vannak világszerte. Ezért nagyon sokatmondó az a tény, hogy az ukrán exportőröknek szeptemberben több mint 350 tonna almát sikerült konténerekben Ázsia, a Közel-Kelet és Afrika távoli országaiba szállítaniuk. Az ukrán almaexport jövedelmezősége átlagosan másfél-kétszerese a hazai piacon történő értékesítéshez képest – az Ukrán Kertészeti Szövetség exportplatformjának becslései szerint, ezért az elkövetkező hónapokban a kivitel további dinamikus növekedésére és földrajzi terjeszkedésére számítanak.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben