2020. július 11. szombat Nóra, Lili

Hírek - Élelmiszer

Drágulni fognak a cseh sörök!

Csehországban az árpatermés bő kétharmadát a sörnek való tavaszi fajták adják, de ma már az őszi vetésűek között is vannak olyanok, amelyek alkalmasak a malátakészítésre. Jobb években 1,9 millió tonna árpatermésből gazdálkodhatnak a csehek. Idén azonban 1,7 millió tonnával kell beérniük.
 
 

A búza, az árpa és a repce a legfontosabb szántóföldi növények a Cseh Köztársaságban. A búza a teljes mezőgazdasági terület 33, a repce 17, az árpa 13 százalékát foglalja el. A kukorica elhanyagolható nagyságú területen tenyészik (3%), viszont a szálastakarmányok a termőterület ötödét borítják a cseheknél - áll az USDA jelentésében. Az árpa annyira fontos növény itt, hogy jobb években 1,9 millió tonna termést takarítanak be belőle. Összehasonlításul: hazánkban az 1,3-1,4 millió tonna számít kitűnő eredménynek.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!


A kalászosok termőterülete gyakorlatilag nem változott az előző évhez képest Csehországban, a búza terméseredménye azonban 4,3 százalékkal csökkent. Ami még rosszab hír a sörkedvelőknek: az árpatermés szenvedte el a legnagyobb hozamveszteséget. Az őszi fajták 9 százalékkal, a tavasziak 2,7 százalékkal kevesebb termést adtak. A cseh árpatermelés bő kétharmadát a tavaszi sörárpa teszi ki, de ma már az őszi vetésűek sem feltétlenül a takarmányozást szolgálják. Vagyis lényegesen csökkent a malátakészítésre fordítható alapanyag.

Árpából az igazi

A kisebb gabonatermés - és az itt is dráguló munkaerő - miatt a péküzemek és a sörgyárak máris bejlentették, hogy áremelésre készülnek. Mivel a szálastakarmányok mennyisége is jelentősen csökkent, így a tejtermékek terén is drágulás várható. Magyarországon kevésbé estek a hozamok, mint Európa északibb területein, de hasonló folyamatokra számíthatunk az élelmiszerek árában.

A csehek legnagyobb mennyiségben előállított szántóföldi növényei 2018-ban (USDA):

 • Búza: 4,7 millió tonna
 • Árpa: 1,7 millió tonna - ebből a tavaszi 1,1 millió tonna
 • Repce: 1,1 millió tonna
 • Kukorica: 588 ezer tonna
 • Tritikálé: 177 ezer tonna
 • Zab: 142 ezer tonna

Magyar terméseredmények az azonos növényekből 2018-ban (KSH):

 • Búza: 5,2 millió tonna
 • Árpa: 1,1 millió tonna
 • Repce: 980 ezer tonna*
 • Kukorica: 6,8 millió tonna*
 • Tritikálé: 330 ezer tonna
 • Zab: 59 ezer tonna

* előzetes adat

Megjegyzés: hazánkban a napraforgó a harmadik legfontosabb növény (a kukorica és a búza után), idén 1,8 millió tonnás össztermés várható belőle.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu