2021. szeptember 19. vasárnap Vilhelmina

Hírek - Élelmiszer

Egymásnak esett a magyar sertésmogul és a vegánguru: kőkemény vita kerekedett

Megmenti-e a világot az, aki nem eszik húst? Melyik az egészségesebb: a vegán életmód, vagy a mindenevő? A növénytermesztés vagy az állattartás termel-e több üvegházhatású gázt? Ezekről a kérdésekről vitázott a Brain Bar Reboot két vendége, Moldován András, az Animalsoft sertésmogulként is emlegetett tulajdonos-ügyvezetője, és Bergovecz László, a Magyar Vegán Egyesület elnöke.
 
 

Az utóbbi években nemcsak a világban, de Magyarországon is egyre népszerűbb a vegán életmód. Ez egy olyan életszemléletet takar, melynek célja az emberi igényeket kiszolgáló állathasználat teljes felszámolása. Míg más állatvédelmi és állatjóléti mozgalmak a teljes rendszeren belül csak egy részletre összpontosítanak – ezért az állathasználat formáját bírálják, de nem magát az állathasználatot – addig a veganizmus nemcsak az élelmiszeriparban kötelezi el magát az állathasználat felszámolása mellett, ahogy azt más, főleg táplálkozási irányzatok teszik, hanem elítél és kerül minden olyan tevékenységet, iparágat és terméket, mely az állatok használatával bármilyen módon összefügg. A vegán mozgalom a társadalmi és fogyasztói szokások megváltoztatásában látja az utat, és erre ösztönöz, olvasható a Magyar Vegán Egyesület oldalán.

A Brain Bar Reboot legfrissebb adásában Bergovecz László, a Magyar Vegán Egyesület elnöke és Moldován András, népszerű startup befektető „cápa” és agrárinformatikai rendszerfejlesztő ütköztették az érveiket a mindenevő és a vegán életmódról. A beszélgetés résztvevői elmondták, hogyan vélekednek az állattartásról, a húsfogyasztásról és mit gondolnak a Föld élelmezésének jövőjéről. A beszélgetésből egyebek mellett az is kiderült, hogy Moldován András hat hónapig vegetáriánus volt, de aztán "elbukott", Bergovecz László pedig elismerte, hogy a húsmentes élet nem önmagában jelenti az egészség titkát.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu