2021. október 28. csütörtök Simon, Szimonetta

Hírek - Élelmiszer

Ellepte a piacokat az ukrán szilva: úgy veszik, mint a cukrot

Kezd egyre több piacon megjelenni az ukrán szilva, holott korábban nem volt jellemző a gyümölcs exportja az országra. Mostanra azonban ott vannak már Lengyelországban, Romániában, Fehéroroszországban, de indultak ukrán szilvaszállítmányk Oroszországba is.
 
 

Az East Fruit elemzői szerint az idei szilvaszezon egyik nagy meglepetése, hogy az ukrán piacon rekordalacsony árak alakultak ki - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.. Ennek legfőbb oka, hogy míg tavaly a jelentős tavaszi fagykárok és a pandémia miatt jelentősen felfelé mozdultak az árak, idén bőséges terméssel számolhattak a termelők, és az ukrán szilvaültetvények területe is folyamatosan növekedett. A szilva jelenlegi nagyker ára 70-80 Ft/kg körül mozog Ukrajnában. A másik váratlan fejlemény, hogy Ukrajna kezd egyre erősebb piaci szereplővé válni a térségben, holott korábban a szilva exportja nem volt kifejezetten jellemző az országra. Az Európai Unióból érkező gyümölcsimportőrök magas minőségi és stabil ellátási lánci elvárásainak viszont az idén már képesek megfelelni. Keleti szomszédunk az idei évben már nagy mennyiségben exportál a lengyel piacra, ahol az árak jóval magasabbak, és az utóbbi hetekben is emelkedő tendenciát mutattak. Megjelent az ukrán szilva Romániában is, ami eddig hagyományosan Moldávia legnagyobb felvásárló piaca volt. Olcsón szállítanak továbbá Fehéroroszországba, valamint a régió legnagyobb szilvaimportőre, Oroszország felé is indultak szállítmányok.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó