2020. június 4. csütörtök Bulcsú

Hírek - Élelmiszer

Ezt ki enné meg? - Ránk erőltethetik a "savas csirkét "

„Savas csirkék” kerülhetnek az európai fogyasztók tányérjára, ha az Európai Bizottság „behódolna” az Amerikai Egyesült Államoknak, és engedélyezné, hogy antibakteriális vegyi anyagokkal lehessen átmosni és fertőtleníteni az európai baromfihúsokat – állítja a Magyar Természetvédők Szövetsége. Az eljárás elfedné a hiányos higiéniai gyakorlatot, veszélyeztetné a baromfiüzemekben dolgozók egészségét, és még nagyobb szennyezéshez vezetne, ezért a szövetség azt kéri a Földművelésügyi Minisztériumtól, hogy Magyarország utasítsa el az élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyes eljárás(ok) bevezetését.
 
 

Az Európai Bizottság a jövő héten indítja el azt az engedélyezési folyamatot, amely arra irányul, hogy antibakteriális vegyi anyagokkal lehessen átmosni és fertőtleníteni a baromfihúsokat – közölte a Magyar Természetvédők Szövetsége. Ezt a javaslatot az uniós tagállamok december 15-én vitatják meg.

A szövetség szerint ezzel "az Európai Bizottság behódol az amerikai kormányzatnak” az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerségről (TTIP) szóló tárgyalásokon. A különféle vegyi anyagokkal átmosott húsok piaci térnyerésének elősegítése az Egyesült Államok tárgyalóinak egyik fő célkitűzése a TTIP kapcsán. Az amerikai kormányzat, valamint az amerikai állattenyésztő ipar felől érkező nyomás már most az élelmiszerbiztonsági normák fellazítását eredményezi – véli a szövetség.

MTI-fotó: Rosta Tibor

A Magyar Természetvédők Szövetsége levélben fordult Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez, szorgalmazva, hogy a jövő heti ülésen Magyarország utasítsa el perecetsavval (peroxiecetsavval) átmosott baromfihúsok európai engedélyezésére vonatkozó javaslatot. Fridrich Róbert, a szövetség programvezetője szerint a tagállamoknak határozottan ki kell állniuk az európai élelmiszerbiztonság megvédéséért, és meg kell tiltaniuk, hogy a "savas csirkék a tányérunkra kerülhessenek".

A tagállamok korábban már megakadályozták az Európai Bizottságot, hogy engedélyezze a "klórozott csirkét", hivatkozva az elővigyázatosság elvére és a tudományos bizonytalanságra. Aggályokat vetettek fel azzal kapcsolatban is, hogy az ilyen eljárások elfednék a hiányos higiéniai gyakorlatot, veszélyeztetnék a baromfiüzemekben dolgozók egészségét, és még nagyobb szennyezéshez vezethetnének.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, eddig egyetlen mezőgazdasági témában sem sikerült áttörést elérni az EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalásokon (TTIP). Hatalmas ugyanis az eltérés a felek álláspontjai között, elsősorban a nem vámjellegű szabályozási kérdésekben, amelyekhez többek között a csirkehúsok fertőtlenítése is tartozik.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu