2021. január 19. kedd Sára, Márió

Hírek - Élelmiszer

Gondban vannak a brit gazdák: lesz-e elég ember a gyümölcsök betakarítására?

Nagy-Britanniában a zöldségtermesztés mellett a nyári gyümölcsszüretet is a kelet-európai vendégmunkások szokták elvégezni. Ám a koronavírus-járvány és az utazási korlátozások miatt - a különféle kedvezmények dacára - nem érkeztek akkora számban a szigetországba, amekkorára szükség lenne. A brit kormány megpróbálta az állás nélkül maradt lakossággal enyhíteni a munkaerőhiányt, de a jelek szerint nem jártak átütő sikerrel.
 
 

A brit kormány hazai munkaerővel próbálta pótolni a koronavírus és az utazási korlátozások miatt kieső létszámot, amiért áprilisban plakátkampányt is indított “Pick for Britain” (Szüretelj Britanniáért) néven, írta meg a Forbes a The New York Times információi alapján. A tavasz során a britek mindent megpróbáltak, hogy a mezőgazdasági munkák felé irányítsák az állás nélkül maradt lakosságot, annyira, hogy még Károly herceg, a brit trónörökös is kivette a részét a mozgósításból.

A munka azonban - a brit viszonyokhoz mérve - nem valami fényűző: reggel hét órai kezdéssel, gyakran 12 órás munkaidővel, átlagosan heti 415 fontot (kb. 164 ezer forintot) kereshetnek a nehéz fizikai munkával a szedők. Az érdeklődés nagyobb volt, mint amire a brit kormány számított, de az érdeklődők négyötöde nem jut el addig, hogy elhelyezzék őket a kertekben. Az egyik családi veteményes tulajdonosának beszámolója szerint ugyanis a tíz emberből, akivel a hetet indítják, általában három marad velük a hét végére.

Nemcsak a fizikai megterhelés miatt ilyen nagy a lemorzsolódás, hanem azért is, mert a munkáltatók részéről is nagyok az elvárások. Gyorsan és pontosan kell dolgozni, és sok munkáltató már a felkészítő tréningekre szánt időt is inkább valódi munkára fordítja. Egy új, brit munkás 10-30%-kal kerül többe, mint egy kelet-európai és úgy 3-4 hét alatt tudja úgy igazán felvenni a ritmust.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu