2021. május 16. vasárnap Mózes, Botond

Hírek - Élelmiszer

Ha nincs horgászengedély, már a halastavakon is büntetnek

Január 1-jétől már akkor is kötelező állami horgászjegyet váltani, ha valaki nem kifejezett horgászvizeken, hanem halgazdálkodási létesítményeken vagy halastavakon horgászik. Aki az állami horgászjegyet nem váltja ki, bírságot kaphat és eltilthatják a horgászjegy-vásárlástól is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint a horgászoknak érdemes fenntartásokkal fogadniuk a „túlzottan kecsegtető” halastavi hirdetéseket.
 
 

Módosultak a halgazdálkodási törvény előírásai, így januártól már a halastavakon és a halgazdálkodási létesítményeken is csak állami horgászjegy, illetve turista horgászjegy birtokában lehet horgászni. A jogszabály-változtatás indoklása szerint a korrekció célja az volt, hogy egységes szabályozást alakítsanak ki a horgászathoz szükséges okmányoknál.

A Nébih tájékoztatása szerint halvédelmi bírságot kaphatnak, illetve eltilthatják a horgászjegy-vásárlástól is azokat, akik halastavakon állami horgászjegy nélkül horgásznak. Emellett a módosítás után halastavakon sem horgászhat, akinek állami horgászjegyét időlegesen bevonták, mert úgynevezett nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen – tehát valamely horgászvízen - halvédelmi bírság kiszabásával járó jogszabály-sértést követett el.

Egyes halastavi hirdetések megtévesztők lehetnek – fogalmaz közleményében a Nébih. Ezért a hivatal szerint a horgászoknak érdemes fenntartásokkal kezelni a „túlzottan kecsegtető” hirdetéseket, és előzetesen tájékozódniuk kell, ha az állami horgászjegyek kiváltásával kapcsolatban bizonytalanság merül fel.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu